Na początku maja na profilu Hali Targowej pojawił się krótki komunikat. Dziękowano w nim „za chwile pełne kolorowych smaków, zapachów i niepowtarzalnej atmosfery”. Operator informował, że „krótka podróż konceptu Hala Targowa dobiega końca”. Choć wpis mógł sugerować, że hala nie zostanie otwarta, miasto przekazało, że ma zapewnienia o tym, że obiekt będzie dalej funkcjonował, a komunikat jest prawdopodobnie jedynie elementem kampanii marketingowej.
Pod koniec maja na profilu zaczęły pojawić się krótkie filmiki, będące zapowiedzią zmiany szyldu. Po kilku dniach wydano pierwszy, nieco konkretniejszy komunikat. – Pssst! Poznaj GWAR Foodhall! Tworzymy nowe, wyjątkowo dźwięczne miejsce: pełne smaków, harmidru, zapachów, głośnej zadymy, kuchennych pląsów i wrzasków. Będzie panować pełen GWAR! – ogłoszono w sobotę (1 czerwca).
– GWAR Foodhall to nie tylko mlaski i tłuczenie garów. Stawiamy na doświadczanie wyjątkowych chwil i smaków, głośne przeżywanie emocjonujących eventów, spędzanie wspólnie bezszelestnego czasu, kreatywne tworzenie przestrzeni dla pogłębiania edukacji, rozwoju, która bulgocze przecież w każdym z nas! Nie zabraknie również eksplozji rozrywki! – przekazano.
We wpisie zapowiedziano przekazanie szczegółów w kolejnych dniach. Daty „gwarnego otwarcia” nie zdradzono. Miejsce zmieniło nazwę i oprawę wizualną w mediach społecznościowych. Inne będą również lokale gastronomiczne, z których oferty będzie można skorzystać. O dodatkowych aktywnościach i atrakcjach na razie nic nie wiadomo. Co ciekawe, z profili zniknęły wszystkie dawne wpisy, dotyczące jeszcze działalności pod nazwą Hala Targowa.
Pierwszy lokal, który pojawi się w hali na rogu ulic Podwale i Magdzińskiego ogłoszono w poniedziałek. Będzie to Manufaktura Pierogów, oferując ten przysmak w różnym wydaniu. Swój punkt będzie miał również lokal Johnie Pizza. Danie ma być sprzedawane również na kawałki. W środę zaprezentowano trzecią propozycję. W Gwar Foodhall pojawi się Pan Pancake, który ma być „rajem dla naleśnikożerców”. W najbliższych dniach będą ogłaszane kolejne lokale. Niewykluczone, że wśród nich pojawią się dwa, które już gościły w Hali Targowej.
Nie tylko gastronomia w Gwar Foodhall w Bydgoszczy
Z pisma przesłanego do miasta przez prezesa zarządu Hali Targowej (było przedmiotem dyskusji na ostatniej sesji Rady Miasta) wiadomo, że otwarcie „pierwszej części obiektu planowane jest na lato 2024 r.”. Sam obiekt ma być dostępny w trzech modułach. Pierwszy to ogłoszony GWAR Foodhall, który będzie znajdował się na parterze oraz antresoli obiektu. Na tę chwilę wygląda na to, że będzie to taka sama strefa jak dotychczas, ale z innymi lokali.
Dwie kolejne części mają zostać otwarte jesienią. Będzie to:
- BAZAR – lokal handlowy w budynku przy ul. Podwale;
- DOOM COOLTURY – piwnica obiektu (przestrzeń handlowo-muzealna, strefa eventowo-rozrywkowa).
Falstart
Hala Targowa po rewitalizacji została otwarta w sierpniu 2023 r. Na początku stycznia 2024 r. zaczęły znikać stamtąd pierwsze lokale. Restauratorzy informowali, że rezygnują ze współpracy z operatorem, a ten twierdził, że to on zrywa z nimi umowy.
W połowie miesiąca od większości najemców dowiedzieliśmy się, że zamierzają wypowiedzieć umowy i obiekt może być od 1 lutego zamknięty. Informacje dzień później potwierdził operator, informując że Hala Targowa na dłuższy czas będzie zamknięta, ale będzie to tylko przerwa techniczna i czas na wprowadzenia zmian. Strony inaczej widziały powody rozstania.
