Żelki są słodkie, lekkie i świetnie sprawdzają się w formie przekąski. Czy są jednak zdrowie? Specjaliści nie pozostawiają wątpliwości - żadnych słodyczy nie powinniśmy spożywać w nadmiarze.
Żelki obfitują w cukier, żelatynę, w większości sztuczne barwiniki i aromaty. Sam skład nie sugeruje, że jest to coś zdrowego, co powinno się pojawiać często w naszej diecie. Okazuje się, że u dzieci wrażliwych na sztuczne barwniki mogą być nawet szkodliwe i wywoływać reakcje alergiczne, kaszel, drapanie w gardle.
W sklepach znajdziemy masę żelków, w różnych kolorach i kształtach. Trudno się zatem dziwić, że nie mogą się im oprzeć zwłaszcza dzieci.
Niestety - jak podkreślają dietetycy - większość z nich poza energią nie dostarcza organizmowi żadnych wartości odżywczych, a jedynie substancje, które w przyszłości mogą powodować nadwagę, otyłość, cukrzycę oraz nowotwory. Dlatego objadanie się nimi jest ryzykowne.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ TAKŻE: SEKUND BIZNESU - o niedzielnym zakazie handlu
(Źródło:vivi24)