- Okazuje się, że truskawki to najbardziej wyczekiwany sezonowy i ulubiony owoc Polaków. Zgodnie z badaniem Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, przeprowadzonym pod koniec 2019 roku na reprezentatywnej grupie polskich konsumentów, spożycie truskawek w skali roku deklaruje 98 proc. konsumentów – podaje agencja Inspire.
Najbardziej lubimy polskie truskawki, ale nie każdy potrafi odróżnić rodzimy owoc od sprowadzanych. - Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. - podpowiadają eksperci. - Truskawki importowane są bardziej podłużne. Owoce mają jaśniejszy kolor przy szypułce, ponieważ musiały być zbierane „na blado”. Kondycja szypułki zdradza najwięcej. Nie jest ona świeża i sztywna, nie odstaje już od owocu. Szypułki truskawek marokańskich są z kolei nieproporcjonalnie duże i długie.
To ważne dla naszego zdrowia, żebyśmy jedli owoce z sąsiedztwa. - Prof. Samochowiec, jeden z twórców polskiej fitoterapii, zawsze mówił, że powinniśmy spożywać takie zioła, które rosną w miejscu, w którym my żyjemy. To rzadko używany argument, ale bakterie, które są w naszej glebie i naszych jelitach żyją w rodzaju symbiozy. Dlatego też jesteśmy lepiej przystosowani do trawienia rodzimych warzyw i owoców - mówi dr n. med. Igor Łoniewski, współpracownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie.
Takie są ceny owoców i warzyw na lokalnych targowiskach
Ile w tym roku kosztują polskie truskawki i inne, wyczekiwane warzywa i owoce? Zobaczcie w naszej galerii.
