Jesień to czas wzmożonych zachorowań. O tym jak się odżywiać w tym okresie opowiadają dietetyczki Patrycja Mazur i Joanna Tomczewska.<!** Image 2 align=none alt="Image 196723" sub="W diecie ważne jest przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia i ruch">
Co i jak jeść, aby wzmocnić się w sezonie zachorowań na grypę i przeziębienia?
Joanna Tomczewska: Bardzo ważne jest wzmocnienie układu odpornościowego. Produktami, które mogą pobudzać układ odpornościowy są: jogurty, czosnek, owoce i warzywa bogate w witaminę C, beta-karoten oraz cynk, grzyby shitake. Osłabiająco mogą działać: pokarmy bogate w tłuszcze, zwłaszcza o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych.
Jakie błędy popełniamy najczęściej w codziennym odżywianiu?
Joanna Tomczewska: Najczęstszym błędem żywieniowym jest nieregularne spożycie posiłków i podjadanie. Zbyt duże przerwy między posiłkami powodują, że zasiadając do posiłku jesteśmy w stanie zjeść znacznie więcej niż w danym momencie potrzebuje nasz organizm. A im większe przerwy, tym większe prawdopodobieństwo podjadania. Błędem jest także: nadmierne spożywanie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych oraz soli kuchennej, zbyt małe spożycie ryb, mleka i jego przetworów, warzyw i owoców, ciemnego pieczywa, brak pierwszego śniadania.
Kto najczęściej liczy kalorie?
Patrycja Mazur: Tak naprawdę każdy, kto udaje się do sklepu i wkłada produkty spożywcze do koszyka, dokonuje wyboru, który ma odzwierciedlenie w późniejszym okresie na naszą sylwetkę i organizm.
Kiedy jest dobry moment na to, aby rozpocząć dietę?
Patrycja Mazur: Nie ma na to idealnego czasu. Ważne, abyśmy sami dojrzeli do podjęcia decyzji, by poprawić swoją kondycję fizyczną i zadbać o to, co jemy, a przy okazji uda nam się zgubić kilka zbędnych kilogramów. Oczywiście dobrze by było, aby w naszej diecie znajdowało się dużo owoców i warzyw, a są one dostępne w sklepach przez cały rok.
Co zrobić, aby wytrzymać na diecie?
Patrycja Mazur: Musimy wyznaczyć sobie główny cel, który ma przynieść nam dieta oraz kilka mniejszych, które będą szybciej osiągalne, przez co będziemy bardziej zmotywowani. W każdej diecie ważna jest systematyka spożywania posiłków, a rodzina powinna nas w tym wspierać.
Czy sama dieta wystarczy, żeby schudnąć?
Joanna Tomczewska: Zwiększa się liczba ludzi świadomie wybierających produkty spożywcze i dbających o swoją aktywność fizyczną. Zdrowy tryb życia to nie tylko dieta, ale też aktywność fizyczna. Oba te czynniki w połączeniu dają świetne rezultaty. Zalecenia zdrowego odżywiania dotyczą głównie ograniczenia lub eliminacji produktów wysokoenergetycznych, zwiększenia spożycia produktów niskokalorycznych, regularnego spożywania posiłków, wykluczenia podjadania oraz zwiększenia aktywności fizycznej. Ma ona duży wpływ na przemianę materii. Przyśpieszając ją, pozwala na uniknięcie wzmożonego przyrostu tkanki tłuszczowej.
Jak prawidłowo dobrać dietę?
Patrycja Mazur: Prawidłową dietę jest w stanie ułożyć tylko specjalista - dietetyk, który zapyta o choroby, na które cierpimy, o czas spędzany poza domem, preferowane produkty spożywcze i aktywność fizyczną. W zależności, co chcemy osiągnąć taką też specjalista obierze strategię programu dietetycznego i dopasuje kaloryczność posiłków.
Z jakimi problemami najczęściej zgłaszają się pacjenci? Czy są to tylko kobiety?
Patrycja Mazur: Najczęściej jest to nadwaga i otyłość. Pojawienie się podwyższonego wskaźnika BMI wpływa również na to, że coraz częściej leczymy nie tylko osoby o zwiększonej masie ciała, ale także z nadciśnieniem i cukrzycą. Do Poradni Dietetycznej „Kaloria” przychodzą też kobiety, które zamierzają zostać mamami i chcą przygotować swój organizm na kolejne 9 miesięcy. Mężczyźni są w mniejszości, ale za to częściej osiągają swój cel i to w krótszym czasie niż kobiety.<!** reklama>
Czy wśród pacjentów zdarzają się dzieci lub młodzież?
Joanna Tomczewska: Dzieci i młodzież to liczna grupa. Otyłość jest jednym z poważniejszych problemów młodego społeczeństwa. Skala tego zjawiska jest ogromna, otyłość dotyczy 8,7 procenta dzieci w wieku od 3 do 18 lat. Wśród przyczyn jest nadmierne spożycie energii lub niewystarczającą aktywność fizyczną. Również czynniki genetyczne odgrywają tu znaczącą rolę oraz nieprawidłowa dieta, charakteryzująca się nadmiarem spożycia węglowodanów.
Joanna Tomczewska
Jest absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego, Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka. Ukończyła specjalność dietetyka. Lubi dobrą kuchnię, spotkania z przyjaciółmi oraz taniec. Razem z Patrycją Mazur wspólnie prowadzi Poradnię Dietetyczną Kaloria w Żninie (ul. Aliantów), przyjmują w soboty od 9.00 do 16.00.
Patrycja Mazur
Specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk. Absolwentka Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Specjalizuje się w opiece kobiet ciężarnych i karmiących. Lubi wypoczywać na wsi w otoczeniu zwierząt i pięknej przyrody. Ceni antyki i podziwia miejskie kamienice.