Ćwikła z chrzanem, sałatka jarzynowa i sernik porzeczkowy na zimno. Wypróbuj przepisy siostry Anastazji na Wielkanoc

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Siostra Anastazja Pustelnik proponuje na Wielkanoc sernik porzeczkowy na zimno. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe dania.
Siostra Anastazja Pustelnik proponuje na Wielkanoc sernik porzeczkowy na zimno. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe dania. Andrzej Sochacki/Dariusz Kobucki
Udostępnij:
Siostra zakonna Anastazja Pustelnik ze zgromadzenia Córek Bożej Miłości to autorka popularnych książek kulinarnych. Siostra Anastazja dzieli się przepisami wywodzącymi się z domowej kuchni polskiej, którą doprawia według swojego smaku. Z okazji Wielkanocy mamy przepisy siostry Anastazji na pyszną ćwikłę z chrzanem, jaja w galarecie, sałatkę jarzynową i sernik porzeczkowy na zimno.

Spis treści

Kuchnia zakonna potrafi działać na wyobraźnię. Jak grzyby po deszczu rosną książki tworzone przez zakonnice. Przepisy siostry Anastazji są sprawdzone, zawsze się udają i są na każdą kieszeń. Zostały zebrane w książce „Wielkanoc z Siostrą Anastazją. Przepisy wielkanocne” opublikowanej przez wydawnictwo WAM. Proponujemy przepisy na przystawki i na ciasto idealne do kawy.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z przepisami

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem?

Ćwikła z chrzanem to tradycyjny dodatek do obiadu. Wielokrotnie ćwikła podawana jest do wędlin, pieczonych mięs i kanapek. Chrzan nadaje burakom wyrazistości. Zobaczcie tradycyjny przepis na ćwikłę z chrzanem.

Ćwikła z chrzanem
Składniki:

  • 500 g buraczków czerwonych
  • 1 słoik chrzanu (lub korzeń chrzanu)
  • sok z cytryny
  • 1/4 szklanki wina czerwonego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Buraczki oczyścić, ugotować ze skórką. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Chrzan, jeżeli jest korzenny – oczyścić, zetrzeć drobno i skropić sokiem z cytryny. Chrzan ze słoika odsączyć.
  3. Połączyć składniki, dodać wino, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  4. Podawać jako dodatek do jaj na twardo, wędlin i dań mięsnych.

Jak zrobić jaja w galarecie?

Jaja w galarecie
Składniki:

  • 5 jaj
  • 10 plasterków szynki
  • korniszony
  • zielona sałata
  • Składniki na galaretę:
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 2 białka (na 1/2 l wywaru)
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
  2. Ogórki pokroić na ćwiartki. Na każdą połówkę położyć 2 ćwiartki ogórka, zawinąć w plasterek szynki tak, aby węższy koniec jaja pozostał nieprzykryty.
  3. Dekoracyjnie ułożyć na rozłożonych liściach sałaty i zalać galaretą.

Galareta
Wykonanie:

  1. Włoszczyznę ugotować i odcedzić, wywar doprawić i sklarować (do wywaru dodać ubite białka, rozmieszać, zagotować, ciągle mieszając.
  2. Gdy białko się zetnie – przestudzić, przecedzić przez sitko i gazę, dodać osobno rozpuszczoną żelatynę).
  3. Tężejącą galaretą zalać półmisek z jajami. Podawać z pieczywem.

Jak zrobić sałatkę jarzynową?

Święta wielkanocne trudno sobie wyobrazić bez sałatki warzywnej. Istnieje wiele wersji od tych przyrządzanych z cebulą, po te z białą fasolą. W każdej wersji świetnie smakuje z kromką świeżego chleba. Na święta i majówkę polecamy też sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka jarzynowa
Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • 4-5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 4 jaja
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 mały słoik pieczarek konserwowych
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Marchew, pietruszkę i seler obrać, ugotować i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ziemniaki dokładnie wymyć, ugotować, obrać skórkę i również pokroić w kostkę.
  3. Pieczarki i obrane ogórki pokroić w kostkę. Wymieszać składniki, dodać pokrojoną cebulę, odcedzony groszek oraz pokrojone jaja na twardo.
  4. Dodać majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku.
  5. Przełożyć do salaterki, wierzch sałatki udekorować natką pietruszki, ćwiartkami jaj i pieczarkami. Podawać do wędlin i mięs na zimno.

Jak zrobić sernik porzeczkowy? - przepis na deser

Sernik porzeczkowy na zimno
Składniki:

  • 1 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Dodatki:

  • 1/2 kg porzeczek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki czerwone
  • 250 g okrągłych biszkoptów

Wykonanie:

  1. Jaja dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
  2. Żelatynę rozpuścić w mleku.
  3. Śmietanę ubić z niewielką ilością cukru pudru.
  4. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka i ubitą śmietanę oraz ser połączony z rozpuszczoną w mleku żelatyną.
  5. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na dwie części.
  6. Do jednej dodać kakao i wymieszać (masa ciemna).
  7. Galaretkę rozpuścić według przepisu.

Złożenie sernika:

  1. Tortownicę wyłożyć papierem.
  2. Na dnie ułożyć biszkopty.
  3. Rozprowadzić masę ciemną – masę białą – równomiernie rozłożyć porzeczki – zalać tężejącą galaretką.
  4. Ciasto podawać schłodzone.

Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Siostra Anastazja Pustelnik proponuje na Wielkanoc sernik porzeczkowy na zimno. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe dania.

Ćwikła z chrzanem, sałatka jarzynowa i sernik porzeczkowy na...

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

miejsce #1

Bosch

Bosch MUM48A1 Srebrny

567,00 zł430,00 zł-24%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Ćwikła z chrzanem, sałatka jarzynowa i sernik porzeczkowy na zimno. Wypróbuj przepisy siostry Anastazji na Wielkanoc - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie