https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Coś dla ucha, duszy i podniebienia

Aleksandra Kruczyńska
Kapele zagrają na skoczną nutę, twórcy pochwalą się swoim dorobkiem, muzea przypomną, jak to ongiś bywało, a gospodynie uwarzą i upieką według starych przepisów.

Kapele zagrają na skoczną nutę, twórcy pochwalą się swoim dorobkiem, muzea przypomną, jak to ongiś bywało, a gospodynie uwarzą i upieką według starych przepisów.

<!** Image 2 align=right alt="Image 57954" sub="Ubiegłoroczny, trzeci „Konkurs dziedzictwa kulinarnego” odbył się w Zamościu w gminie Szubin. /Fot. Paweł Antonkiewicz">- Witosławskie Impresje Ludowe odbędą się po raz drugi - mówi Kamila Łączna, dyrektorka Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury i Rekreacji w Mroczy. - Ubiegłoroczne cieszyły się dużym zainteresowaniem. Teraz impreza obejmie swym zasięgiem znacznie większy obszar, a w jej organizację włączyło się więcej instytucji. Liczymy więc, że i teraz ich uczestnicy będą zadowoleni z udziału we wspólnej zabawie i skorzystają z okazji do poznania zanikających tradycji i zwyczajów wiejskich.

Impresje odbędą się w cieniu drzew starego parku dworskiego nad jeziorem Witosławskim. Swoje stoiska rozstawią tam Koła Gospodyń Wiejskich z Kaźmierzewa, Rościmina, Witosławia, Mroczy, Modrakowa i Wiela. Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle przedstawi publikacje ukazujące dorobek historyczny i dziedzictwo kultury materialnej Krajny, Pałuk i Kujaw. Eksponaty prezentujące historię i gwarę pałucką oraz publikacje i pocztówki ukazujące stary i nowy Szubin przywiezie Muzeum Ziemi Szubińskiej. Nieprofesjonalni twórcy ludowi pokażą rzeźby w drewnie, ozdoby z ciasta chlebowego, wyroby z siana, ozdoby z papieru, obrazy na szkle, hafty krajeńskie. Wystąpią kapele: Pałuki ze Żnina, Podwórkowa z Sępólna, Ludowa Łochowianie z Łochowa, Zespół Śpiewaczy Jesienny Kwiat z Szubina. Odbędzie się pokaz zabytkowych ciągników wykorzystywanych w pracy na roli.

<!** reklama left>W czasie witosławskiego festynu odbędzie się również, po raz czwarty, powiatowy „Konkurs dziedzictwa kulinarnego”.

- Jego celem jest promowanie lokalnych wyrobów kulinarnych - mówi Alicja Tadrzak z Fundacji „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”, współorganizującej imprezę w Witosławiu. - Do środy czekamy na zgłoszenia konkursowe potraw, wypieków, nalewek i napojów przygotowanych według przepisów nawiązujących do tradycji danego terenu.

- Jury będzie oceniało je w sześciu kategoriach: dania mięsne, jarskie, napoje i nalewki, zupy, wyroby piekarnicze i cukiernicze - dodaje Kamila Radzka-Januszewska z Kujawsko-Pomorskie Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. - Po zakończeniu konkursu potrawy będą mogli zakupić i spróbować uczestnicy festynu.

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski