Po raz piąty Fundacja Partnerstwo dla Krajny i Pałuk zaprosiła mieszkańców powiatu nakielskiego na prezentację bogactwa kulinarnego regionu.
<!** Image 2 align=right alt="Image 86604" sub="Jury musiało skosztować kilkudziesięciu potraw i napojów / Fot. Paweł Wiśniewski">Głównym celem konkursu jest promocja walorów kulinarnych Krajny i Pałuk poprzez nawiązanie do lokalnej kuchni, tradycji i folkloru.
- Trudno jest porównywać poszczególne edycje konkursu. Co roku pojawiają się podobne produkty, nie brakuje jednak nowych, zaskakujących potraw - mówi oceniająca potrawy Marietta Błaszkiewicz, członek zarządu Fundacji Partnerstwo dla Krajny i Pałuk.
W konkursie swoje specjały zaprezentowały stowarzyszenia, rady sołeckie i koła gospodyń wiejskich z Nakła, Ślesina, Liszkówka, Zamościa, Suchar i Michalina. Jury skosztowało kilkudziesięciu produktów.
- Wybór był bardzo trudny. Wszyscy uczestnicy zaprezentowali pysznie przyrządzone potrawy - stwierdziła Marietta Błaszkiewicz.
<!** reklama>Koło Gospodyń Wiejskich ze Ślesina kusiło domowym baleronem i winem z wiśni babci Helci, a panie z Zamościa przygotowały żeberka w sosie powidłowym.
- Na każdy konkurs staramy się zrobić coś innego. Przygotowania zaczynamy od zapoznania się z literaturą. Dopiero później przechodzimy do przyrządzania potraw - wyjaśniła Teresa Stachowiak, przewodnicząca koła Ligi Kobiet Polskich w Zamościu.
Rada Sołecka z Suchar wystąpiła ze śliwowicą domową „Pelasiówka”, która swój brązowy kolor i odpowiednią moc uzyskuje dopiero po dwóch latach od przygotowania.
- Śliwki muszą być przebrane, nie mogą być pryskane - zdradza Zofia Bruska, która, oprócz swej nalewki, zaprezentowała pączki „Jadą Goście”, zupę chrzanową i ogórki w zalewie miodowej.
Potrawy oceniano w pięciu kategoriach. Wśród wyrobów piekarniczych i cukierniczych największe uznanie jurorów uzyskała strucla makowa przyrządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich w Ślesinie. Najlepsze przetwory owocowe i warzywne - „marchwiany konfitur” według przepisu z 1868 roku w słoikach zamykanych papierem aluminowym - przygotowało Towarzystwo Miłośników Kultury Ludowej „Doman” w Ślesinie, jury doceniło też gruszkę w syropie KGW w Sucharach (2. miejsce) i cukinię a la ananas Ligi Kobiet Polskich z Zamościa.
W kategorii napoje i nalewki pierwszą nagrodę przyznano paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Liszkówka za miodomleczek, drugą śliwowicy „Pelasiówka”, a trzecią KGW z Michalina za kwas miodowy. Najlepszą potrawę mięsną - kurczaka w śmietanie - zaproponowało KGW z Suchar, a kolejne miejsca zajęły: baleron domowy z KGW w Nakle i żeberka w sosie powidłowym. Spośród dań jarskich jury najwyżej oceniło przednówkową zupę zaklepus, przygotowaną przez KGW z Suchar, a zaraz po nim rulony ziemniaczane KGW z Liszkówka.