Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Co zrobić z dużą ilością mandarynek? Wyśmienity sernik z mandarynkami rozwiąże dylematy. Poznaj przepis na ciasto na kruchym spodzie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszny sernik z mandarynkami urozmaici świąteczny podwieczorek.
Pyszny sernik z mandarynkami urozmaici świąteczny podwieczorek. Getty Images/juefraphoto/zdjęcie ilustracyjne
Sezon na mandarynki trwa w najlepsze. Właśnie w grudniu warto zrobić sernik z mandarynkami na kruchym spodzie. Słodko-kwaśny smak owoców połączony z cytrusowym zapachem to idealna propozycja na świąteczny deser. Proponuję zrobić sernik z mandarynkami, gdy nasyciliście się świeżymi owocami.

W skrócie

Sernik z mandarynkami to prawdziwy rarytas. Latem można używać mandarynki do sernika na zimno, a na Boże Narodzenie dodawać do sernika na piernikowym spodzie. Możliwości przyrządzenia mandarynek jest wiele. Gdy przeżywacie mandarynkową klęskę urodzaju, to możecie zrobić szybki dżem, który również sprawdzi się do sernika. Łyżeczkę domowej konfitury mandarynkowej możecie wymieszać widelcem na masie serowej, tworząc abstrakcyjne wzory. Poznaj przepis na pyszny sernik z mandarynkami na deser.

Sernik z mandarynkami – przepis na wypiek

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Na masę serową:

  • 500 g zmielonego twarogu na sernik,
  • 200 g mascarpone,
  • 3 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 5 mandarynek.

Na kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Jak zrobić sernik z mandarynkami?

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce przesiałam mąkę razem z cukrem pudrem. Doprawiłam szczyptą soli i wymieszałam.
  2. Następnie dodałam schłodzone pokrojone na kawałki masło do mąki pszennej. Palcami delikatnie wmieszałam masło w mąkę, aż osiągnęłam konsystencję podobną do drobnych okruszków.
  3. Do mąki z masłem wbiłam jajko. Powoli wymieszałam składniki, aż powstanie elastyczne ciasto. Nie mieszałam zbyt długo, aby ciasto nie stwardniało.
  4. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam je folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na około 30 minut, aby ciasto się schłodziło.
  5. Po tym czasie ciasto wyjęłam z lodówki, a spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
  6. Na blacie lekko posypanym mąką rozwałkowałam ciasto na kształt okręgu, tak aby pasowało do formy do pieczenia.
  7. Kruche ciasto delikatnie przeniosłam na wałku do formy do pieczenia i dopasowałam je do dna i boków formy. Widelcem nakłułam spód ciasta, aby się nie wybrzuszył w trakcie podpiekania.
  8. Tortownicę wstawiłam z ciastem do lodówki na około 15 minut, a następnie włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. W tym czasie powinien się lekko zarumienić.
  9. W szklanym naczyniu umieściłam ser twarogowy i mascarpone, dosypałam cukier oraz ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę.
  10. Dodałam po kolei jajka, jednocześnie mieszając.
  11. Następnie wsypałam mąkę ziemniaczaną i dalej mieszałam, aż uzyska jednolitą konsystencję.
  12. Na podpieczonym spodzie ułożyłam cząstki świeżych mandarynek.
  13. Delikatnie wlałam masę serową na warstwę mandarynek i równomiernie rozprowadzając masę na spodzie i wyrównałam boki z kruchym ciastem.
  14. Sernik z mandarynkami włożyłam do piekarnika nagrzanego do 160°C i piekłam przez około 45 minut. Sernik jest gotowy, gdy jest ścięty na brzegach, ale pośrodku delikatnie się trzęsie.
  15. Po upieczeniu wyłączam piekarnik bez otwierania drzwi i zostawiam sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia, najlepiej nawet na całą noc.
  16. Gdy sernik osiągnie temperaturę pokojową, można włożyć go do lodówki.

Sposób podania sernika z mandarynkami

Domowy sernik ze świeżymi mandarynkami można udekorować kawałkami mandarynek lub klementynek. Na wierzchu ułożyć porcję bitej śmietany albo zrobić bezę i zapiec ją w piekarniku z opcją grzania grill. Na podwieczorek świetnie sprawdzi się także sernik z mandarynkami i kruszonką podana do filiżanki czarnej kawy. Ten sernik można zrobić także z mandarynkami z puszki, choć wtedy polecam zmniejszyć ilość cukru dodawanego do sera.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co zrobić z dużą ilością mandarynek? Wyśmienity sernik z mandarynkami rozwiąże dylematy. Poznaj przepis na ciasto na kruchym spodzie - Strona Kuchni