
Co jeść, żeby dłużej żyć? Te produkty przedłużają życie [TOP 10]
Kapusta jest w Polsce popularnym składnikiem wielu dań. Kapusta zawiera dużo kwasu foliowego, który bierze udział m.in. w powstawaniu kwasów nukleinowych, procesie rozwoju czerwonych ciałek krwi, regulacji stężenia homocysteiny i aminokwasu.
Najzdrowsza jest kapusta kiszona, która dostarcza cennych pałeczek kwasu mlekowego, współtworzących prawidłową mikroflorę jelitową, oraz witaminy C.

Co jeść, żeby dłużej żyć? Te produkty przedłużają życie [TOP 10]
Oliwa z oliwek to podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej, która zawiera dużo kwasów omega-3 oraz kwasu oleinowego. Oprócz tego oliwa z oliwek zawiera oleokantal, który ma właściwości przeciwnowotworowe. Oliwa z oliwek dobrze wpływa na układ krążenia i układ nerwowy.

Co jeść, żeby dłużej żyć? Te produkty przedłużają życie [TOP 10]
Kasza jaglana w ostatnim czasie zyskała na popularności i jest uznawana za jedną z najzdrowszych kasz. Ma właściwości odkwaszające i nie zawiera glutenu. Kasza jaglana ma również dużą zawartość witamin z grupy B, które odpowiadają za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego, krążenia, odporności oraz wzroku. Ponadto jest cennym źródłem mikroelementów (cynk, miedź, żelazo, krzem).

Co jeść, żeby dłużej żyć? Te produkty przedłużają życie [TOP 10]
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników czerwonego wina. Skórki czerwonych winogron są bogatym źródłem resweratrolu, który hamuje proces agregacji płytek krwi, przez co przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i zmniejsza ryzyko innych chorób serca. Czerwone wino obniża również ciśnienie krwi oraz pomaga zwalczyć zaburzenia metaboliczne. Oprócz tego związek ten wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Oczywiście z alkoholem nie należy przesadzać - jedna lampka do kolacji wystarczy.