1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Zdrowe, pełnowartościowe produkty to podstawa funkcjonowania...
fot. Pixabay

Co jeść, żeby dłużej żyć? Te produkty przedłużają życie [TOP 10]

Zdrowe, pełnowartościowe produkty to podstawa funkcjonowania naszego organizmu. Nie od dziś wiadomo, że to co jemy bardzo mocno wpływa na nasz stan zdrowia. Według raportu WHO już 5 porcji warzyw i owoców dziennie może uchronić nas przed przedwczesną śmiercią. Natomiast spożywanie zielonych warzyw liściastych oraz warzyw krzyżowych (kapusta, brokuł) może być skuteczne w profilaktyce nowotworowej. Zobacz, które produkty jeść, żeby chronić się przed przewlekłymi chorobami i przedłużyć życie!


Smaki Kujaw i Pomorza 3




źródło: onet.pl

2 z 12
Jajka stanowią źródło większości składników odżywczych m.in....
fot. Pixabay

Co jeść, żeby dłużej żyć? Te produkty przedłużają życie [TOP 10]

Jajka stanowią źródło większości składników odżywczych m.in. wszystkich aminokwasów egzogennych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i lecytyna). Związki te chronią układ krwionośny, przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy, wzmacniają odporność organizmu, odgrywają też rolę w profilaktyce nowotworowej. Żółtko jajka dostarcza nam także cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz witamin z grupy B.

3 z 12
Orzechy włoskie to bogactwo witamin! Zawierają dużo...
fot. Pixabay

Co jeść, żeby dłużej żyć? Te produkty przedłużają życie [TOP 10]

Orzechy włoskie to bogactwo witamin! Zawierają dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju chorób cywilizacyjnych i przyspieszają proces starzenia. Oprócz tego stanowią cenne źródło kwasów omega-3, witaminy E oraz l-argininy, aminokwasu. Spożywanie orzechów włoskich obniża ryzyko zachorowania na choroby serca, cukrzycę oraz nowotwory.

4 z 12
Ryby od wielu lat uważane są za jeden z najzdrowszych...
fot. Pixabay

Co jeść, żeby dłużej żyć? Te produkty przedłużają życie [TOP 10]

Ryby od wielu lat uważane są za jeden z najzdrowszych składników diety. Nic dziwnego, ponieważ zawierają dużo kwasów omega-e, witamin oraz mikroelementów. Oczywiście należy uważać podczas wyboru ryb, ponieważ wiele z nich zawiera szkodliwe toksyny. Chodzi głównie o ryby hodowlane takie jak: panga, tilapia czy łosoś, które faszerowane są antybiotykami i pływają w wodach skażonych toksynami, odchodami, szkodliwymi drobnoustrojami.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Groźnie na drogach w Kujawsko-Pomorskiem. Wypadki na S5 i na autostradzie A1

Groźnie na drogach w Kujawsko-Pomorskiem. Wypadki na S5 i na autostradzie A1

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę

Tłumy bydgoszczan na Festiwalu Roślin. Łuczniczka zaprasza także w niedzielę

Pięć osób poszkodowanych w wypadku na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką

Pięć osób poszkodowanych w wypadku na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką

Zobacz również

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Pięć osób poszkodowanych w wypadku na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką

Pięć osób poszkodowanych w wypadku na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką