Poniższy przepis jest nieco inny niż klasyczne przepisy na „marchewkowiec”, ponieważ polewa z wykorzystaniem serka mascarpone czy Philadelphia została zastąpiona lukrem ze skórką pomarańczową.
Przygotowanie ciasta
Produkty na ciasto marchewkowe:
- dwa jajka
- 3/4 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego
- olej roślinny
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- imbir
- trzy średnie marchewki
Trzy średnie marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W oddzielnym naczyniu dwa duże jajka (powinny mieć temperaturę pokojową) ubijamy mikserem lub rózgą, dodając stopniowo 3/4 szklanki cukru, małe opakowanie cukru waniliowego i dolewając powoli – ciągłym, ale cienkim strumieniem – 150 ml oleju roślinnego (np. rzepakowego).
Do kolejnego naczynia przesiewamy przez sito 1,5 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i ćwierć łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej.
Tortownicę o średnicy 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zawartość wszystkich naczyń łączymy i mieszamy, po czym powstałą masę umieszczamy w tortownicy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. około godziny (do „suchego patyczka”). Zostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie lukru
Ścieramy (lub skrobiemy skrobakiem do cytrusów) skórkę jednej sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Dodajemy szklankę cukru pudru, 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy (jeśli masa jest za gęsta, można dodać czwartą łyżkę soku), mieszamy. Lukrem polewamy ciasto po wystygnięciu. Można je udekorować listkami mięty.
