MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chleba naszego darmowego

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Pomaganie to niełatwa i jak się okazuje nietania sztuka. Piekarze może i chętnie przekazaliby czerstwy chleb potrzebującym i za darmo. Podobnie sklepikarze mogliby wystawić w dniu, w którym żywności kończy się data ważności do spożycia - takie produkty w koszu do wzięcia dla potrzebujących.

Podobnie postąpiłaby część restauratorów, która na koniec dnia wyrzuca niewykorzystaną żywność. Biedni czy bezdomni mogliby na tym skorzystać, ale nie skorzystają, bo przepisy dla pomagających są zbyt skomplikowane.

CZYTAJ TEŻ:Pieczywo drugiej świeżości sposobem na domowy budżet? Czemu nie?

Za dużo papierkowej roboty i obowiązków. Czasem łatwiej jedzenie po prostu wyrzucić. Potem możemy obserwować, jak biedni przeszukują kontenery. Dane Eurostatu wskazują, że w Polsce marnuje się 9 mln ton żywności rocznie.

Ile osób można byłoby dzięki temu wykarmić? Te same dane pokazują, że najczęściej wyrzucane są wędliny i pieczywo. Potrzebne są zachęty prawne i podatkowe, które sprawią, że pomaganie będzie odruchem serca, za który nie trzeba będzie dodatkowo płacić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!