Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 32:

Konkurs kulinarny "Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów, gotowanych w żeliwnych kociołkach" odbędzie się tradycyjnie na terenie otwartym ZSG-H przy ul. Konarskiego 5 w Bydgoszczy, a udział w nim - oprócz gospodarzy - weźmie 5 szkół z województwa kujawsko-pomorskiego, w tym z Kowalewa Pomorskiego, Żnina, Grubna, Świecia i Grudziądza.
- Młodzi adepci sztuki kulinarnej będą pracowali w dwuosobowych zespołach, a każdy z nich wylosuje szefa kuchni, który będzie czuwał nad ich poczynaniami, wspierając uczniów praktycznie i merytorycznie. Zadaniem każdego z zespołów będzie przygotowanie jednej z sześciu konkursowych zup. Przy ocenie od uwagę będą brane smak, zapach, estetyka, serwis, zgodność z przepisami bhp i technika przygotowania - zapowiada Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu w ZSG-H w Bydgoszczy, pomysłodawca konkursu.
Jak podkreśla, celem wydarzenia jest propagowanie zdrowej, nieprzetworzonej żywności, ale także wspólna praca oparta na relacji mistrz-uczeń, przekazywanie tajników kuchni kujawskiej młodszemu pokoleniu i promowanie żywności regionalnej.
Bydgoszcz. Sportowcy pokażą kulinarne umiejętności
Wydarzeniu będą towarzyszyły liczne atrakcje, w tym m.in. muzyka na żywo w wykonaniu zespołu Pilersi. Nowością w tym roku będzie obecność sportowców związanych z regionem, którzy nie tylko spotkają się z mieszkańcami, ale także sami staną się członkami kulinarnych zespołów. Drużyny zasilą m.in. koszykarki Klubu Sportowego Basket 25, brązowa medalistka olimpijska, kajakarka Helena Wiśniewska, a także żużlowcy Polonii.
Imprezę poprowadzi Krystyna Lewicka-Ritter - bydgoska dziennikarka, miłośniczka i propagatorka folkloru, która podczas tego wydarzenia będzie także promowała swoją najnowszą książkę "W Kujawsko-Pomorskiem – z Oskarem Kolbergiem pod rękę" będącą zbiorem reportaży z podróży po regionie.