Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bydgoski "Gastronomik" po raz kolejny zaprasza na kociołkowe zmagania. Przed nami kulinarna bitwa o Wielką Chochlę

Marta Mikołajska
Marta Mikołajska
Już w poniedziałek, 26 września uczniowie kujawsko-pomorskich szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim powalczą o Wielką Chochlę Gastronomika. Na ugotowanie zupy w żeliwnych kociołkach będą mieli dwie godziny. Impreza odbędzie się w godz. 11-16 na terenie otwartym bydgoskiego "Gastronomika".
Już w poniedziałek, 26 września uczniowie kujawsko-pomorskich szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim powalczą o Wielką Chochlę Gastronomika. Na ugotowanie zupy w żeliwnych kociołkach będą mieli dwie godziny. Impreza odbędzie się w godz. 11-16 na terenie otwartym bydgoskiego "Gastronomika". Dariusz Bloch
W poniedziałek, 26 września, o godz. 11 na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy rozpocznie się III edycja wojewódzkich zmagań kulinarnych, w których nagrodą jest puchar przechodni Wielka Chochla Gastronomika.

Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 32:

od 16 lat

Konkurs kulinarny "Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów, gotowanych w żeliwnych kociołkach" odbędzie się tradycyjnie na terenie otwartym ZSG-H przy ul. Konarskiego 5 w Bydgoszczy, a udział w nim - oprócz gospodarzy - weźmie 5 szkół z województwa kujawsko-pomorskiego, w tym z Kowalewa Pomorskiego, Żnina, Grubna, Świecia i Grudziądza.

- Młodzi adepci sztuki kulinarnej będą pracowali w dwuosobowych zespołach, a każdy z nich wylosuje szefa kuchni, który będzie czuwał nad ich poczynaniami, wspierając uczniów praktycznie i merytorycznie. Zadaniem każdego z zespołów będzie przygotowanie jednej z sześciu konkursowych zup. Przy ocenie od uwagę będą brane smak, zapach, estetyka, serwis, zgodność z przepisami bhp i technika przygotowania - zapowiada Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu w ZSG-H w Bydgoszczy, pomysłodawca konkursu.

Jak podkreśla, celem wydarzenia jest propagowanie zdrowej, nieprzetworzonej żywności, ale także wspólna praca oparta na relacji mistrz-uczeń, przekazywanie tajników kuchni kujawskiej młodszemu pokoleniu i promowanie żywności regionalnej.

Bydgoszcz. Sportowcy pokażą kulinarne umiejętności

Wydarzeniu będą towarzyszyły liczne atrakcje, w tym m.in. muzyka na żywo w wykonaniu zespołu Pilersi. Nowością w tym roku będzie obecność sportowców związanych z regionem, którzy nie tylko spotkają się z mieszkańcami, ale także sami staną się członkami kulinarnych zespołów. Drużyny zasilą m.in. koszykarki Klubu Sportowego Basket 25, brązowa medalistka olimpijska, kajakarka Helena Wiśniewska, a także żużlowcy Polonii.

Imprezę poprowadzi Krystyna Lewicka-Ritter - bydgoska dziennikarka, miłośniczka i propagatorka folkloru, która podczas tego wydarzenia będzie także promowała swoją najnowszą książkę "W Kujawsko-Pomorskiem – z Oskarem Kolbergiem pod rękę" będącą zbiorem reportaży z podróży po regionie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo