https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bukiet z wiesiołka na sercu

mwmedia
Już św. Hildegarda, średniowieczna zakonnica, myślicielka, kompozytorka, autorka ksiąg medycznych, dowodziła (co dziś nauka potwierdza) związku między chorobami ciała a duszą.

Już św. Hildegarda, średniowieczna zakonnica, myślicielka, kompozytorka, autorka ksiąg medycznych, dowodziła (co dziś nauka potwierdza) związku między chorobami ciała a duszą.

<!** Image 2 align=right alt="Image 123810" sub="Rumianek pospolity">Według niej złość, uraza, zazdrość i gorycz powodują powstawanie „czarnej żółci”, która wpływa niekorzystnie na cały organizm. Ale można temu zaradzić ziołami. Hildegarda podaje wykaz „ziół szczęścia”, które zapobiegają złym emocjom i chorobom. Radzi codziennie na śniadanie jeść orkisz w postaci kaszy lub płatków. Jako przyprawę do potraw zaleca szczyptę pomurnika, cząber i lukrecję. Proponuje też jeść co dzień 5-10 słodkich migdałów, pić 3 razy dziennie napar z kopru włoskiego lub żuć ziarna tej rośliny, a nalewką z niej 1-3 razy dziennie nacierać czoło, skronie, klatkę piersiową, dół brzucha i splot słoneczny. Tonik z obrazkowca, pity po łyżce raz-dwa razy dziennie, ma zwalczać nastroje depresyjne, a bukiet z wiesiołka można stosować jako kompres na serce - przymocowany bandażem na noc...

<!** reklama>Niezłe ziółka

Ale zioła to nie tylko wspomaganie leczenia, to przede wszystkim niezastąpiona przyprawa. Na przykład arcydzięgiel to roślina o wielorakim zastosowaniu w kuchni. Jego ogonki liściowe gotuje się z czarną porzeczką, agrestem lub rabarbarem, by nadać im słodkawy aromat. Korzeń służy do sporządzania nalewek i likierów. Tłuczone nasiona zaś można dodać do potraw mlecznych zamiast wanilii.

Biedrzeniec anyż, stosowany jest jako przyprawa do ciast, kompotów i potraw z grzybów, do wyrobu wódki anyżówki, nalewek i likierów. Wchodzi też w skład przypraw ziołowych, m.in. curry.

<!** Image 3 align=left alt="Image 123810" sub="Mniszek lekarski ">Szczypta smaku

Bazylia może być dodawana do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów, sałatek i surówek, twarogu i masła ziołowego. Czarnuszka pszennemu pieczywu nadaje pikantny smak. Można ją też stosować do przyprawiania tłustych mięs. Cząber nadaje potrawom intensywny, pikantny smak. Dobrze się sprawdza jako dodatek do zup (zwłaszcza grochowej i ziemniaczanej), placków ziemniaczanych i mięs. Estragon używany może być do sałatek, potraw warzywnych i mięsnych. Świeże liście dodawać można do sosów i masła ziołowego. Służy też do aromatyzowania octu. Kolendra, nazywana też pieprzem polskim, nadaje potrawom korzenno-słodkawy smak. Używana jest do kiszenia lub konserwowania kapusty czerwonej i ogórków oraz do peklowania mięs. Kminek dodajemy do pieczywa, kiszonej kapusty, zup, mięs, surówek, twarogu i sera topionego.

Świeże lub suszone liście kopru ogrodowego są doskonałym dodatkiem do mięs, ryb, surówek i sałatek. Suche łodygi wykorzystuje się do kiszenia ogórków. Koper włoski - przyprawa o bardzo silnym aromacie - nadaje się do tłustych mięs i ryb, zup, dań z jajek, surówek i potraw z fasoli lub kapusty. Majeranek stosuje się do zup, sosów i mięsa. Świetnie pasuje do dań z fasoli. Tymianek pospolity - do potraw pikantnych, sałatek i dań warzywnych.

<!** Image 4 align=right alt="Image 123810" sub="Pokrzywa">Niektóre zioła możemy dodawać do masła, kefiru, sosów i twarożku. Można np. utrzeć masło z ząbkiem czosnku, a następnie wymieszać z posiekaną bazylią i oregano. Tak przygotowane masło nadaje się do ziemniaków, mięs lub ryb. A jeśli do kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka dodamy drobno pokrojonego koperku lub mięty, otrzymamy orzeźwiający napój. Bazylia dodana do sosu winegret poprawi smak sałatki z pomidora lub zielonej sałaty. Świeże liście hyzopu zaś sprawdzą się jako przyprawa do kurczaka.

Poczuć miętę

Kto jeszcze pamięta babcine strychy pachnące suszącymi się ziołami związanymi w pęczki? Lepiej jednak zioła mrozić niż suszyć. Mrożenie pozwala skuteczniej zachować cenne składniki.

Ale suszenia też nie odradzamy. Zioła rozkłada się cienką warstwą. Należy często je przewracać, by wysuszyły się równomiernie. Najtrudniej suszy się korzenie. Duże, jak te lukrecji gładkiej i łopianu większego, można pokroić wzdłuż, aby szybciej wyschły. Korzenie rozkłada się tak, aby się ze sobą nie stykały albo wiesza nawleczone pojedynczo na sznurek. Bulwy i cebulki wiąże się w małe wiązki. Trzeba je często obracać, by wyschły równomiernie.

- Wysuszone zioła wkładamy do suchego, szczelnego naczynia. Tych zawierających olejki eteryczne nie powinniśmy przechowywać w plastikowych torbach ani pojemnikach pochłaniających olejki. Najlepiej nadają się ciemne słoiki i opakowania metalowe, chroniące przed dopływem światła - mówi Tomasz Kozłowicz, bioterapeuta.

WSPOMAGAJĄ LECZENIE

Anemia - dzika róża, pokrzywa, chrzan; Angina - lipa, szałwia; Brak apetytu - aloes, arcydzięgiel, bazylia, dziurawiec, gorczyca, estragon, hyzop, jałowiec, kminek, lebioda, kolendra, koper włoski, kozieradka, krwawnik, melisa, mniszek, mięta, rozmaryn, rumianek; Artretyzm - chrzan, wawrzyn; Bezsenność - głóg, lawenda, lipa, melisa, dzika róża; Ból głowy - dziurawiec, lipa, majeranek Nadmiar cholesterolu - dziki czarny bez, dzika róża, mniszek; Chrypka - dziewanna, dziki czarny bez, podbiał, prawoślaz, tymianek; Wysokie ciśnienie krwi - aronia, borówka brusznica, melisa

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski