Blogger Food Festival przeszedł do historii. Choć pogoda nie rozpieszczała, na Wyspie Młyńskiej tłumnie stawili się bydgoszczanie żądni dobrej zabawy i jeszcze lepszego jedzenia. Blogerzy kulinarni uwijali się jak w ukropie, by przygotować i zaprezentować jak najlepiej swoje potrawy.
Czujne oko jury śledziło każdy ich ruch, oceniano nie tylko walory smakowe potraw, choć te były oczywiście najważniejsze, ale również sposób prezentacji jedzenia, czystość stanowiska pracy, a nawet ilość niewykorzystanego surowca.
Ostatecznie zwycięsko z blogerskiego boju wyszła Karolina Smyk, autorka bloga „Smyk w kuchni”, pokonując m. in. Anię Pastuszkę, autorkę bloga Ania-gotuje, uczestniczkę programu Hells Kitchen.
Bydgoszczanie wybierali również Bydgoską Potrawę Roku 2017. Żur kujawski przygotował dr Kazimierz Sadkiewicz (Akademia Kulinarna Sadkiewicz), za dorsza po bydgosku odpowiadał Marcin Szukaj (m. in. restauracja „Kuchnia”), a za polędwicą po bydgosku stał Rafał Godziemski (m. in. restauracja „Memo”).
Smakosze za Bydgoską Potrawę Roku 2017 uznali polędwiczkę po bydgosku.
Festiwalowi towarzyszył szereg atrakcji, m.in. wyścig smoczych łodzi. Na Wyspie dyżurował też reporter "Expressu".
Polub "Express" na Facebooku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?