Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1157 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Dentobus odwiedzi w grudniu szkoły i przedszkola w Polsce. Gdzie stanie i co oferuje?
Polskie dzieci mają próchnicę – zmaga się z nią 9 na 10 młodych osób. Zwłaszcza w małych miejscowościach dostęp do opieki stomatologicznej jest ograniczony....
Hibiskus obiecujący w walce z alzheimerem. Pomaga oczyszczać mózg ze złogów
Herbata z hibiskusa to smaczny i zdrowy napój, a kwiaty te dodaje się też do herbatek owocowych i ziołowych. Powinniśmy pić ją częściej, bo według nowych badań...
1 na 7 seniorów umiera w rok od poważnej operacji. Kto jest szczególnie zagrożony?
W grupie seniorów przeprowadza się najwięcej poważnych operacji, ale ich efekty często są niepomyślne. Kwestię tę zbadali naukowcy z Uniwersytetu Yale. Odkryli,...
Wirusy sprzyjają cukrzycy! Zobacz, które choroby są powiązane ze zwiększonym ryzykiem
Infekcje wirusowe są powszechne, lecz mało mówi się o tym, że pozostawiają trwały ślad w organizmie. Wywołane przez nie zmiany dotyczą także metabolizmu, co...
Objawy kolki nerkowej i żółciowej można ze sobą pomylić. Wyjaśniamy, jak je odróżnić
Kolka to inaczej skurczowy ból w jamie brzusznej. Może mieć różne pochodzenie. Często jest to kolka nerkowa, która wynika z przemieszczania się w przewodach...
Koniec papierowych skierowań do sanatorium od stycznia 2023 r.
Papierowe skierowania na leczenie i rehabilitację uzdrowiskowe wkrótce odejdą do przeszłości. Rząd zapowiedział wdrożenie usługi e-skierowania w miejsce...
Stan zagrożenia epidemicznego będzie zniesiony? To możliwe już wkrótce
Czy wkrótce na dobre pożegnamy się z pandemią COVID-19? Została wprawdzie zniesiona, ale wciąż obowiązuje stan zagrożenia epidemicznego wraz z jego...
Ciąża wkrótce po poronieniu nie bardziej ryzykowna niż po pół roku przerwy
W przypadku poronienia zaleca się, by kobieta odczekała pewien czas przed kolejnymi próbami zajścia w ciążę. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje w...
Te produkty nie powinny zawierać dodatków do żywności – reguluje to prawo
Dodatki do żywności to grupa związków, które poprawiają jej bezpieczeństwo i jakość. Ich rodzaj i dawki w konkretnych artykułach spożywczych są ustalane przez...
Pielęgnacja twarzy i włosów 2022. Te trendy kosmetyczne warto przetestować
W 2022 roku króluje zadbana cera, czyli gładka, promienna i nieskazitelna twarz. Pomoc w uzyskaniu takiego efektu zapewnią kosmetyki pielęgnacyjne z określonymi...