Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1002 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Obłędna sałatka z mozzarellą. Jest tak uniwersalna, że można ją zjeść o każdej porze
Prosta sałatka z mozzarellą może być przygotowana z łatwo dostępnych składników. Wystarczy sięgnąć po te, które lubi się najbardziej. Jeżeli uważasz, że...
Wyjątkowe ciasta z galaretką. Oto 7 deserów, których grzech nie spróbować
Domowe ciasta z galaretką to wypieki, które cieszą oczy kolorami i mają powodzenie wśród osób, które stronią od piekarnika. Tanie ciasta z galaretką można...
Niezawodne mięsa na grilla. Sprawdź 5 dań, które zachwycą ciebie i gości
Sezon grillowy nadchodzi w pełni. Właśnie teraz można zastanawiać się jakie mięsa wrzucić na ruszt. Najważniejsze jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa i...
Makaron w kremowym sosie na obiad. Ten przepis zwala z nóg!
Sycący obiad dla całej rodziny nie musi być trudny, ani bardzo drogi w przygotowaniu. Kremowy sos do makaronu powstaje na bazie roztopionego serka camembert i...
Pożywne danie, a jakie sycące! Poznaj przepis na zupę z ciecierzycy
Szybka i sycąca zupa z ciecierzycy z ziemniakami to posiłek, który można podać całej rodzinie. To danie jest świetnym źródłem białka. W tej zupie można także...
Weź 3 składniki i zrób obłędnie pyszny deser z herbatnikami. Goście będą zachwyceni
Ciasto malinowa pianka to prawdziwy hit. Nie tylko jest bardzo smaczne, ale i wręcz banalnie proste do przygotowania. Potrzebujesz jedynie 3 składników i chwili...
Mieszam jajka z makrelą i mam wiosenne śniadanie. Od tej kanapki trudno się opędzić
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie? Mamy dla ciebie przepis na błyskawiczną, prostą i do tego pyszną pastę jajeczną z makrelą, idealną na kanapki....
Nie musisz stać przy garnku. Jest lepszy sposób na zrobienie karkówki
Masz ochotę na rozpływającą się w ustach mięso? Karkówka po cygańsku to świetne danie dla fanów soczystego mięsa. Potrawa podobnie smakuje jak lubelski forszmak...
Wiosenna edycja Restaurant Week 2024. Wypróbuj jedzenie, które wyznacza trendy
Wiosenna edycja festiwalu Restaurant Week została ogłoszona pod hasłem „Food News Good News”. Smakosze oryginalnych posiłków mogą rozsmakować się w specjalnie...
Pomysł na sałatkę z awokado. Sprawdź przepis na lekki przysmak
Obłędnie smaczna sałatka z awokado z dodatkiem kopru włoskiego, pomarańczy i grejpfruta to znakomite przekąska na zdrową kolację lub niecodzienny podwieczorek....