Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zaszalej kulinarnie [PRZEPISY]

Sandra Szychulska*
Uwielbiam odkrywać nowe smaki. W restauracji zamawiam tylko to, czego nie potrafiłabym zrobić sama w domu lub zajęłoby mi zbyt dużo czasu.

Uwielbiam odkrywać nowe smaki. W restauracji zamawiam tylko to, czego nie potrafiłabym zrobić sama w domu lub zajęłoby mi zbyt dużo czasu.
<!** Image 3 align=none alt="Image 217812" sub="Fot.: Miasta Kobiet">
Moja kuchnia to moje królestwo, więc obowiązujące zasady wyznaczam sama. Ta pierwsza mówi - „tak na oko”. To dlatego, że nigdy nie bawię się w mierzenie, sprawdzanie i pilnowanie, czy danego składnika wzięłam dokładnie tyle, ile zapisano w przepisie.

Z tego powodu przez długi czas trzymałam się z daleka od pieczenia. Mimo to spróbowałam i nawet z moim lekceważącym podejściem do miarkowania wychodzi mi to całkiem dobrze.

Druga zasada głosi, że z tego co, mam w lodówce, zawsze można przyrządzić pyszne danie. Trochę fantazji i niestandardowych pomysłów, a na pewno będzie smacznie.

Trzecia zasada ściśle wiąże się z tymi poprzednimi. Mianowicie, nawet jeśli gotuję coś z przepisem w ręku, to zawsze go trochę modyfikuję. Dodaję coś od siebie, chociażby jeden składnik.

Uwielbiam odkrywać nowe smaki. W restauracji zamawiam tylko to, czego nie potrafiłabym zrobić sama w domu lub zajęłoby mi zbyt dużo czasu.

Co mnie kulinarnie napędza? Po pierwsze, regularne dostawy owoców od moich dziadków. Po drugie, koleżanki, które też lubią gotować. Wymienianie się przepisami to prawie obowiązkowa część każdego spotkania.

Poniżej prezentuję pomysły na trzy dania. Ich przyrządzenie nie jest trudne, bo w gotowaniu nie chodzi o to, żeby się zmęczyć. Ma to sprawiać przyjemność, a nie spędzać sen z powiek i wyciskać z nas siódme poty.

Na początek jagody, czyli smak lata. Kolejna propozycja to szaszłyki przyprawione w niesztampowy sposób. Natomiast danie główne to kurczak w azjatyckim stylu. Smacznego!


Kochasz gotować, w kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? Napisz do nas! Przedstawimy Twoje przepisy i zarazimy pasją do gotowania kolejne osoby, e-mail: [email protected].


PRZEPISY:

<!** Image 4 align=none alt="Image 217813" sub="Fot.: Miasta Kobiet">
TORCIK JAGODOWO-CIASTECZKOWY

Składniki:

  • paczka ciasteczek zbożowych 120 g masła
  • 2 galaretki jagodowe śmietana kremówka
  • jagody

Ciasteczka rozgniatamy na miazgę. Łączymy je z roztopionym masłem. Taką masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy ją do lodówki. Kremówkę ubijamy i łączymy z ostudzoną galaretką (rozrobioną w 200 ml wody). Wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Chłodzimy w lodówce aż stężeje. Na koniec wylewamy trzecią warstwę, czyli galaretkę z jagodami. Torcik wkładamy do lodówki.

<!** Image 5 align=none alt="Image 217814" sub="Fot.: Miasta Kobiet">

KURCZAK W KARMELU ZE SŁONĄ NUTKĄ

Składniki:

  • podudzia z kurczaka (mogą być także piersi)
  • 7 łyżek cukru 7 łyżek maggi
  • 7 ząbków czosnku

Na patelni karmelizujemy cukier. Róbmy to uważnie, tak żeby go nie przypalić, bo w efekcie zrobi się gorzki. Do karmelu dodajemy 7 łyżek maggi oraz świeżo wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy trochę wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie na patelnię kładziemy kurczaka i smażymy go w karmelu aż do zarumienienia. Podajemy z ryżem lub ziemniaczanym puree.

<!** Image 6 align=none alt="Image 217815" sub="Fot.: Miasta Kobiet">

SZASZŁYKI CYNAMONOWE W SEZAMIE

Składniki:

  • mięso mielone 1 jajko czerstwa bułka
  • cukier puder cynamon sól pieprz
  • ziarna sezamu

Do mięsa mielonego wbijamy jajko. Dodajemy wcześniej namoczoną w wodzie bułkę, sól, pieprz, a także cukier puder i cynamon. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w ziarnach sezamu wcześniej uprażonych na suchej patelni.

Nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Kulki wkładamy do piekarnika i pieczemy tak długo aż się zarumienią.

*Sandra Szychulska - kulinarny samouk, fanka zakupów, mistrzyni lasagne


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!