Spis treści
Ceny gofrów nad morzem w sezonie 2023
Ciepłe i chrupiące gofry same w sobie są pyszne, jednak lista dodatków z bitą śmietaną, świeżymi owocami, dżemem, nutellą, owocami w żelu albo nawet lodami kusi. Wersja gofra z lodem kosztowała w poprzednim sezonie w jednym z punktów w Łebie 17 zł, a przecież nie możemy zapominać o inflacji, presji płacowej czy innych kosztach, które ponosi właściciel takiej budki.
Od naszych czytelników słyszymy, że w Helu za gofra z bitą śmietaną w maju 2023 roku trzeba było zapłacić 16 zł, w Stegnie 23 zł. Zanim wyruszymy na wakacyjny urlop, postanowiliśmy policzyć, ile kosztuje zrobienie gofrów w domu. Może nasyceni ich smakiem nad morzem zaoszczędzimy albo wydamy pieniądze na coś innego?
Z czego robi się gofry? Lista składników
Gofry nad morzem powstają na ogół inaczej niż te robione w domu. – Robiliśmy je z paczki i dodawaliśmy tylko wodę i odrobinę oleju – wspomina studentka, która pracowała w punkcie gastronomicznym w Jastrzębiej Górze przez 2 sezony. – To była gotowa mieszanka, którą wystarczyło zmiksować. Nikt tam nie kupował świeżych jajek czy mleka. Nie było na to czasu i koszt pewnie też dla właścicielki byłby wyższy – dodaje.
Mieszanki można kupić w opakowaniach np. po 5 kg. Taki worek w sklepie internetowym kosztuje ok. 60 zł. Producent zaleca dodać wodę i tłuszcz (1 kg mieszanki, 1 litr wody, 100-200 ml oleju). W mieszance znajduje się mąka pszenna, cukier, skrobia pszenna, jaja w proszku, substancje spulchniające jak difosforany (E450), węglan sodu (E500), mleko odtłuszczone w proszku, sól i aromat.
My tymczasem sięgamy po przepis na domowe gofry i podajemy listę składników. Z poniższych proporcji uzyskamy ok. 12 gofrów klasycznego, prostokątnego kształtu:
- 3 jajka (rozmiar M)
- 175 ml mleka (ok. 1,5 szklanki)
- 300 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka cukru (ok. 13 gramów)
Tyle kosztują gofry robione w domu. Ceny składników
Sprawdziliśmy, ile kosztują na początku czerwca 2023 składniki potrzebne nam do zrobienia domowych gofrów. Ceny pochodzą z jednego z marketów:
- 1 kg mąki pszennej – 3,69 zł
- jaja kurze M – 8,49 zł/ opakowanie 10 sztuk
- mleko świeże 2% – 3,99 zł/1 l
- proszek do pieczenia – 0,99 zł/opakowanie 30 g
- olej rzepakowy – 10,79 zł/1l
- cukier – 5,99 zł/kg
Jeśli nie mielibyśmy żadnego z tych produktów w domu, to za takie zakupy zapłacimy 33,94 zł, jednak do zrobienia gofrów wykorzystamy znacznie mniej.
I tak na wymienione wyżej proporcje z przepisu wydamy: 3 jaja 3,50 zł, mąka za 1,10 zł, mleko za ok. 75 groszy, proszek do pieczenia ok. 30 groszy, olej za ok. 1 zł, cukier za 10 groszy. Czyli 6,75 zł warte są produkty, z których zgodnie z przepisem wyjdzie ok. 12 gofrów.
W takim przeliczeniu cena jednego suchego gofra zrobionego w domu to 0,56 groszy. Trzeba pamiętać o tym, że wcześniej musimy wydać pieniądze na gofrownicę i czerpiemy prąd. Potem trzeba pozmywać (koszt wody) i poświecić temu zdaniu czas. Cena 56 groszy dotyczy wydatków na składniki, jednak nawet z pozostałymi kosztami domowe gofry będą nas kosztowały zdecydowanie mniej, niż te nad morzem.
Kupując gofry nad morzem, trzeba pamiętać o dodatkowych kosztach, jakie ponosi właściciel punktu gastronomicznego, jak m.in. wynajem lokalu, podatki, koszty zatrudnienia pracownika. To wszystko musi zmieścić nasz gofr.
