https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Z wiosną do jezior w Kujawsko-Pomorskiem trafiły 2 miliony sztuk narybku. Będą kolejne zarybiania

Marek Weckwerth
Te maleńkie drobinki na ludzkiej dłoni to narybek sielawy, który trafił do jezior Regionu Wodnego Noteci
Te maleńkie drobinki na ludzkiej dłoni to narybek sielawy, który trafił do jezior Regionu Wodnego Noteci RZGW Bydgoszcz
W Regionie Wodnym Noteci rozpoczęło się wiosenne zarybianie sielawą. To dobra wiadomość dla samej natury, bowiem wędkarze raczej nie są zainteresowani tym gatunkiem.

Zarybienie jest podstawą racjonalnego gospodarowania wodami w naszym kraju. Gatunki ryb dobierane są indywidualnie do konkretnego akwenu, co przyczynia się do poprawy ichtiofauny oraz jakości wód rzek i jezior. To zadanie Państwowego Gospodarstwa Wodnego „Wody Polskie”.

- Kolejny rok w naszej gospodarce wodnej to kolejny sezon zarybieniowy. Rozpoczęliśmy pierwsze, wiosenne zarybianie wylęgiem sielawy – informuje nas Edyta Nowacka, rzecznik prasowa Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej (RZGW) „Wody Polskie” w Bydgoszczy. RZGW w Bydgoszczy administruje Regionem Wodnym Noteci.

Pierwszy narybek sielawy (600 tys. sztuk) trafił do obwodu rybackiego Jeziora Osiek (Chomętowskie), które zasila Mierzęcka Struga. Do jeziora Lipie (Długiego) wpuszczono 1 mln sztuk tego gatunku ryb, zaś do jeziora Słowa (Szmaragdowego) - 400 tysięcy.

Pracowników RZGW w Bydgoszczy wspomagali członkowie Społecznej Straży Rybackiej Miłośników Trzech Jezior, którzy zawsze bez względu na czas i pogodę aktywnie uczestniczą w zarybianiu.

- Pomagają planować zarybianie, służą sprzętem i siłą ludzką, a ponad wszystko dzielą się wiedzą o swoich wodach dając niezbędną podstawę do prawidłowego zarybiania wód – zachwala ich postawę Edyta Nowacka.

Jezior sielawowych ubywa

Zatem w sumie do trzech jezior trafiły 2 miliony sztuk narybku sielawy, wspomagając naturalną populacje tego gatunku. To ma ogromne znaczenie dla jezior o charakterze sielawowym, których z roku na rok ubywa. W procesie eutrofizacji i pogarszania się warunków ichtiofauna przekształca się, a sielawa zanika.

Eutrofizacja to proces wzbogacania wód w pierwiastki biogenne, które jej użyźniają, co z kolei przyczynia się do zarastania jezior i rzek. Ten proces zdecydowanie przyśpiesza działalność człowieka, w tym rolnicza.

Mimo, że dla wędkarzy sielawa jest obiektem raczej teoretycznych rozważań, gdyż nie poławia się jej, to jednak ma ogromne znaczenie dla całego łańcucha pokarmowego, a jej obecność w jeziorze gwarantuje obecność okazałych szczupaków i okoni.

Nie znaczy to, że wędkarze wcale nie są sielawą zainteresowani. Jej białe mięso jest smaczne. Poławiana gospodarczo, może być przetwarzana świeża, wędzona i konserwowana. Ceni się ją w zalewie octowej jak też jako wkład do zupy rybnej.

Za sielawą poszedł karaś

Sielawa to nie jedyny gatunek ryb wpuszczanych teraz do wód regionu. Do jezior trafił też karaś pospolity, a kolejne zarybienie tym gatunkiem odbędzie się w maju i jesienią.

Niedługo rozpocznie się zarybianie pstrągiem tęczowym i węgorzem europejskim, zaś jesienią linem.

  • RZGW chce także pozyskać kolejne setki tysięcy narybku różnych gatunków, co jednak uzależnione jest od ich dostępności u hodowców.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski