Uczniowie Technikum Spożywczego w Bydgoszczy zawodu uczą się w dalekiej Andaluzji

Paweł Smoliński
Uczniowie Technikum Spożywczego na stażu w hiszpańskiej Kordobie
Uczniowie Technikum Spożywczego na stażu w hiszpańskiej Kordobie Nadesłane
Udostępnij:
Uczniowie Technikum Spożywczego w Bydgoszczy zdobywają doświadczenie zawodowe podczas staży organizowanych w hiszpańskich miastach.

Rynek pracy jest coraz bardziej wymagający i stawia przed absolwentami zawodowych kierunków nowe wyzwania. Dlatego Zespół Szkół Spożywczych przy ulicy Toruńskiej od września 2016 roku uczestniczy w programie „Mobilność zawodowa - kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”, finansowanym z funduszy Europejskiego Funduszu Społecznego.

Trzy tygodnie w Kordobie

- Udział w tym programie umożliwia naszej szkole organizację zagranicznych praktyk zawodowych - mówi Agnieszka Malewska, nauczycielka z Zespołu Szkół Spożywczych.

Jesienią ubiegłego roku, pierwsza, 15-osobowa grupa uczniów wraz z opiekunami wróciła z trzytygodniowego stażu zawodowego w hiszpańskiej Kordobie.

Cukiernia i browar

- Uczniowie pracowali w firmach branży spożywczej: cateringowych, cukierni, lokalnym browarze - wyjaśnia Paweł Tura, autor projektu i nauczyciel z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy . - W trakcie stażu poznali technologie wytwarzania produktów o charakterze tradycyjnym, typowym dla regionu Andaluzji. Produkcja takich wyrobów odbywa się w dużym stopniu ręcznie - uczniowie mieli więc możliwość doskonalenia umiejętności manualnych, niezbędnych w firmach spożywczych o charakterze rzemieślniczym.

Informatyka w spedycji

Kilka dni temu, nowa grupa uczniów ZSS pojechała na praktyki do Grenady, kolejnego andaluzyjskiego miasta. Będą tam zdobywać praktyczne umiejętności do 10 czerwca.

- Tym razem w Hiszpanii przebywa ośmioro technologów żywności i siedmioro logistyków. Pracują w cukierni, piekarni i dwóch centrach logistycznych - twierdzi Barbara Morawska, koordynatorka programu i nauczycielka Zespołu Szkół Spożywczych. - W sumie, w naszym projekcie będzie uczestniczyć 60 uczniów kształcących się na kierunkach technik technologii żywności i technik logistyk.

Zobacz również:

Podczas Men's Prestige Night wybrano MISS BRDY 2017. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia.

Men's Prestige Night. Wybrano Miss Brdy 2017 [ZDJĘCIA]

Zespół Szkół Spożywczych uczy nie tylko - co naturalne - przyszłych cukierników, piekarzy czy wędliniarzy, ale także logistyków i spedytorów. - Uczniowie ci będą mieli możliwość wzięcia udziału w zajęciach dodatkowych, przygotowujących do zdobycia kwalifikacji z technologii informatycznych w spedycji i transporcie - dodają nauczyciele ZSS.

Zobaczyć Gibraltar

Udział w zagranicznych stażach jest dla uczniów szkoły spożywczej bezpłatny. Mają oni zapewnione zakwaterowanie, wyżywienie i transport. Otrzymują też kieszonkowe. Na miejscu mogą zwiedzić nie tylko Grenadę i Kordobę, ale również Sewillę oraz Gibraltar.

- Z kasy Europejskiego Funduszu Społecznego finansowane jest również przygotowanie językowe młodzieży - dodaje Agnieszka Malewska.

Kolejne wyjazdy na staż uczniów Zespołu Szkół Spożywczych odbędą się jesienią tego roku i wiosną przyszłego.

Polub "Express" na Facebooku

Zapraszamy na Blogger Food Festival!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie