Rynek pracy jest coraz bardziej wymagający i stawia przed absolwentami zawodowych kierunków nowe wyzwania. Dlatego Zespół Szkół Spożywczych przy ulicy Toruńskiej od września 2016 roku uczestniczy w programie „Mobilność zawodowa - kluczem do sukcesu na europejskim rynku pracy”, finansowanym z funduszy Europejskiego Funduszu Społecznego.
Trzy tygodnie w Kordobie
- Udział w tym programie umożliwia naszej szkole organizację zagranicznych praktyk zawodowych - mówi Agnieszka Malewska, nauczycielka z Zespołu Szkół Spożywczych.
Jesienią ubiegłego roku, pierwsza, 15-osobowa grupa uczniów wraz z opiekunami wróciła z trzytygodniowego stażu zawodowego w hiszpańskiej Kordobie.
Cukiernia i browar
- Uczniowie pracowali w firmach branży spożywczej: cateringowych, cukierni, lokalnym browarze - wyjaśnia Paweł Tura, autor projektu i nauczyciel z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy . - W trakcie stażu poznali technologie wytwarzania produktów o charakterze tradycyjnym, typowym dla regionu Andaluzji. Produkcja takich wyrobów odbywa się w dużym stopniu ręcznie - uczniowie mieli więc możliwość doskonalenia umiejętności manualnych, niezbędnych w firmach spożywczych o charakterze rzemieślniczym.
Informatyka w spedycji
Kilka dni temu, nowa grupa uczniów ZSS pojechała na praktyki do Grenady, kolejnego andaluzyjskiego miasta. Będą tam zdobywać praktyczne umiejętności do 10 czerwca.
- Tym razem w Hiszpanii przebywa ośmioro technologów żywności i siedmioro logistyków. Pracują w cukierni, piekarni i dwóch centrach logistycznych - twierdzi Barbara Morawska, koordynatorka programu i nauczycielka Zespołu Szkół Spożywczych. - W sumie, w naszym projekcie będzie uczestniczyć 60 uczniów kształcących się na kierunkach technik technologii żywności i technik logistyk.
Zobacz również:
Men's Prestige Night. Wybrano Miss Brdy 2017 [ZDJĘCIA]
Zespół Szkół Spożywczych uczy nie tylko - co naturalne - przyszłych cukierników, piekarzy czy wędliniarzy, ale także logistyków i spedytorów. - Uczniowie ci będą mieli możliwość wzięcia udziału w zajęciach dodatkowych, przygotowujących do zdobycia kwalifikacji z technologii informatycznych w spedycji i transporcie - dodają nauczyciele ZSS.
Zobaczyć Gibraltar
Udział w zagranicznych stażach jest dla uczniów szkoły spożywczej bezpłatny. Mają oni zapewnione zakwaterowanie, wyżywienie i transport. Otrzymują też kieszonkowe. Na miejscu mogą zwiedzić nie tylko Grenadę i Kordobę, ale również Sewillę oraz Gibraltar.
- Z kasy Europejskiego Funduszu Społecznego finansowane jest również przygotowanie językowe młodzieży - dodaje Agnieszka Malewska.
Kolejne wyjazdy na staż uczniów Zespołu Szkół Spożywczych odbędą się jesienią tego roku i wiosną przyszłego.
Polub "Express" na Facebooku
Zapraszamy na Blogger Food Festival!