Zobacz wideo: Tak wygląda nowy park iluminacji w bydgoskim Myślęcinku
Na co dzień uczą się w zawodach technik technologii żywności i cukiernik, a podczas stażu w Granadzie pracowały w lokalnych cukierniach, restauracjach i firmach cateringowych. Praktyka związana jest z programem „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”, realizowanym ze środków POWER.
Bydgoszczanki poznały tajniki kuchni hiszpańskiej
Oprócz wypiekania typowych dla regionu Andaluzji croissantów, poznały kuchnię śródziemnomorską i jej najlepsze składniki, takie jak: oliwa z oliwek, papryka, soja, słodka cebula i owoce morza.
To może Cię zainteresować
Tortilla española, aliñao, ratatouille, paella i churros- to tylko przykłady potraw, które uczennice miały możliwość spróbować w kuchni hiszpańskiej. Dziewczęta oprócz gotowania, zaznajomiły się również ze specyfiką pracy w przedsiębiorstwach, a także doskonaliły kompetencje społeczne i językowe, ucząc się prawidłowej wymowy hiszpańskich nazw.
Poznały kulturę Hiszpanii, biorąc udział w wycieczkach do Malagi, na Gibraltar i zwiedzając Granadę
Z opowieści uczennic i opiekunów grupy możemy dowiedzieć się, że czerpały z wyjazdu pełnymi garściami. W drodze do pracy podziwiały widok ośnieżonych szczytów Sierra Nevada. Zwiedzały pałac arabski Alhambrę, położony w jednej z najpiękniejszych dzielnic Granady- Albaicin.
- Byłyśmy na rejsie statkiem, gdzie obserwowałlyśmy pływające z nami delfiny. Przemierzałyśmy najpiękniejszą drogę w Europie, biegnącą wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego, tak zwane Costa del Sol. Zbierałyśmy muszelki na plaży, żeby za chwilę podziwiać plażę Malagi ze wzgórza Gibralfaro - mówi Zofia Komkowska, opiekun wyjazdu.
Wieczorami oglądały pokazy tańca flamenco. Poznały jego historię i symbolikę poszczególnych gestów oraz stroju tancerzy. Są zachwycone temperamentem mieszkańców Hiszpanii, ponieważ to bardzo otwarci i radośni ludzie.
- Gdy rozmawiałyśmy w drodze powrotnej, dziewczyny nie mogły uwierzyć, że wszystko wydarzyło się naprawdę. Opisywały wyjazd, jako podróż ich życia. Teraz nadszedł czas na przekazanie wiedzy koleżankom i kolegom – mówi Barbara Morawska, pomysłodawczyni projektu oraz opiekun wyjazdu.
W następną niedzielę kolejna grupa wyjedzie na staż, tym razem do Malagi.
