Największy festiwal kulinarny Restaurant Week potrwa aż do 5 lipca 2020 r. Bierze w nim udział ponad 300 najciekawszych restauracji z całej Polski. Szefowie kuchni przygotowali popisowe trzydaniowe menu w formule #SzanujJedzenie, festiwalowy koktajl, oraz napój gazowany w prezencie. To wszystko w niezmiennej, promocyjnej cenie 49 zł (do 50 % taniej niż poza festiwalem).
Podpowiadamy Wam, które restauracje szczególnie warto odwiedzić. Mamy taki mały TOP5 dla Was:
Salt - Toruń
To jedna z tych restauracji, w której warto spędzić wieczór z kimś wyjątkowym. Klimatyczne i przytulne wnętrze restauracji zapewni miłe i niezapomniane chwile. Serwowane w niej dania z pewnością urzekną Wasze kubki smakowe i sprawią, że będziecie chcieli tu wrócić. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu. W rybnym znajdziecie łososia z ziemniakami, cukinią, brokułem i wasabi. Natomiast w wersji wege króluje polenta, pak choy z chilli i warzywami.
King Kong - Łódź
W tym roku dalekie podróże to jedynie marzenie, ale co powiecie na kulinarną podróż po Łodzi? Wystarczy wybrać się na Restaurant Week i wybrać klimatyczną restaurację z ciekawą kuchnią. Pod tym względem warto zwrócić uwagę na King Kong. Szef Kuchni nie tylko zadba o wasze podniebienia, ale również o klimat. Magia tajskiej dżungli sprawi, że zapomnicie o tym, że znajdujecie się w centrum miasta! W festiwalowym menu znajduje się mi.in słodkie wspomnienie z Tajlandii, czyli mus z mango i lychee podany na purée z jabłka i imbiru, z coulis malinowym oraz sosem limonkowo-cytrynowym. Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej!
Pochlebna - Wrocław
Dajcie się porwać w podróż, podczas której spróbujecie nowych smaków z wielu zakątków świata. Wyjątkowy klimat, niepowtarzalny wystrój i łagodna muzyka pozwoli Wam w jeszcze lepszy sposób celebrować wspólne chwile. Szef Kuchni w każde danie wkłada całe swoje serce. Jedna z propozycji to pieczona golonka z indyka z sosem winnym z młodymi porami z estragonem, chlebem na zakwasie, maślanymi rzodkiewkami oraz sałatką z wiosennych liści.
Pańska 85 - Warszawa
Warszawska restauracja, która łączy tradycyjną chińską kuchnię z wyraźną nutą nowoczesności i świeżości. Wszystkie dania są wypełnione pasją i pikanterią. To miejsce to przede wszystkim sztuka kreowania nowych smaków. Z okazji Restaurant Week, Szef Kuchni przygotował m.in. delikatną cielęcinę w sosie z czarnego pieprzu z groszkiem cukrowym, papryką, szalotkami oraz smażonym ryżem.
Patio - Grand Hotel Rzeszów
Kolejna propozycja to restauracja Patio, w Hotelu Grand. Bardzo klimatyczne i eleganckie miejsce, w którym skosztujecie potraw kuchni śródziemnomorskiej, europejskiej i polskiej. Czekają na Was nietuzinkowe połączenia smaków! W menu mięsnym króluje tatar z polędwicy wołowej z majonez grzybowym, żółtkiem, piklami, chlebem własnego wypieku i wędzonym masłem. Na osoby, które od mięsa stronią, czeka krem z młodej marchewki z dodatkiem białego wina, lodami bazyliowymi i ziołami.
Restaurant Week to ponad 300 restauracji w całym kraju
Informacje o ponad 300 restauracjach, które biorą udział w festiwalu oraz rezerwacje online na www.RestaurantWeek.pl. W cenie 49 zł za osobę otrzymacie trzydaniowe menu, festiwalowy koktajl oraz popularny napój gazowany w prezencie. Każda restauracja, która bierze udział w Festiwalu podpisała i wdrożyła kartę higieny, czyli obowiązujące zasady sanitarno-epidemiologiczne.
