Top najbardziej alergizujących produktów - masz takie objawy? Nie jedz tego!
Układ odpornościowy człowieka może różnie reagować na składniki żywności. Objawy mają zawsze tę samą postać i występują zawsze po spożyciu danego pokarmu. Zobaczcie, jakie potrawy i składniki żywności najczęściej uczulają i jakie objawy alergiczne wywołują.
Najczęstszymi objawami alergii pokarmowej są: objawy żołądkowo-jelitowe (np. biegunki), zmiany skórne (np. egzema, pokrzywka), zaburzenia ze strony układu oddechowego (np. kaszel, nieżyt nosa, astma), zaburzenia układu sercowo-naczyniowego. Najcięższym przypadkiem alergii jest szok anafilaktyczny - czytamy w artykule dr Anna Wojtasik na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Do objawów alergii pokarmowej zaliczamy:
► zespół alergii jamy ustnej (świąd błony śluzowej, jej obrzęk, zaczerwienienie),
► ból brzucha, wzdęcia, nudności, biegunkę,
► zmiany skórne, atopowe zapalenie skóry ,
► astmę,
► obrzęk,
► alergiczny nieżyt nosa
► alergiczne zapalenie spojówek,
► wstrząs anafilaktyczny (to szybko rozpoczynająca się i zagrażająca życiu reakcja nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik)
Takie objawy mogą wystąpić po spożyciu tych produktów - to najczęściej uczulająca żywność i produkty spożywcze. Komisja Kodeksu Żywnościowego w 1999 ujęła je w spisie, tzw. Wielkiej ósemce Alergenów. Sprawdź ►►►