1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Układ odpornościowy człowieka może różnie reagować na...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Układ odpornościowy człowieka może różnie reagować na składniki żywności. Objawy mają zawsze tę samą postać i występują zawsze po spożyciu danego pokarmu. Zobaczcie, jakie potrawy i składniki żywności najczęściej uczulają i jakie objawy alergiczne wywołują.

Najczęstszymi objawami alergii pokarmowej są: objawy żołądkowo-jelitowe (np. biegunki), zmiany skórne (np. egzema, pokrzywka), zaburzenia ze strony układu oddechowego (np. kaszel, nieżyt nosa, astma), zaburzenia układu sercowo-naczyniowego. Najcięższym przypadkiem alergii jest szok anafilaktyczny - czytamy w artykule dr Anna Wojtasik na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Do objawów alergii pokarmowej zaliczamy:
► zespół alergii jamy ustnej (świąd błony śluzowej, jej obrzęk, zaczerwienienie),
► ból brzucha, wzdęcia, nudności, biegunkę,
► zmiany skórne, atopowe zapalenie skóry ,
► astmę,
► obrzęk,
► alergiczny nieżyt nosa
► alergiczne zapalenie spojówek,
► wstrząs anafilaktyczny (to szybko rozpoczynająca się i zagrażająca życiu reakcja nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik)

Takie objawy mogą wystąpić po spożyciu tych produktów - to najczęściej uczulająca żywność i produkty spożywcze. Komisja Kodeksu Żywnościowego w 1999 ujęła je w spisie, tzw. Wielkiej ósemce Alergenów. Sprawdź ►►►

2 z 10
Orzechy laskowe i inne rodzaje orzechów (migdały, orzechy...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Orzechy laskowe i inne rodzaje orzechów (migdały, orzechy włoskie, brazylijskie, makadamia, nerkowce, pistacja, arachidowe, fistaszki, a także kasztany). Ze spożywania orzechów powinni zrezygnować wszyscy alergicy z powodu dużego ryzyka wystąpienia reakcji krzyżowych pomiędzy orzechami. Po zjedzeniu orzechów istnieje wysokie ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.

Więcej o produktach wywołujących alergie pokarmowe ►►►

3 z 10
Pszenica. Alergię na pszenicę powoduje białko Tri a 19....
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Pszenica. Alergię na pszenicę powoduje białko Tri a 19. Uczulenie jest uciążliwe, bowiem nie tylko spożycie pszenicy grozi wystąpieniem objawów alergii, ale również mogą one nastąpić po ekspozycji wziewnej (tzw. alergia wziewna). Osoby z taką formą alergii nie mogą przebywać w miejscach, w których przerabiana jest pszenica (w tym także w piekarniach).

Więcej o produktach wywołujących alergie pokarmowe ►►►

4 z 10
Kurze jaja - po nich najczęściej występują takie objawy:...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Kurze jaja - po nich najczęściej występują takie objawy:
► odczyny skórne, nasilenie objawów AZS, pokrzywka
► wymioty
► wstrząs anafilaktyczny

Więcej o produktach wywołujących alergie pokarmowe ►►►

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tłumy bydgoszczan na wiecu Rafała Trzaskowskiego. Stary Rynek wypełnił się po brzegi

Tłumy bydgoszczan na wiecu Rafała Trzaskowskiego. Stary Rynek wypełnił się po brzegi

Renta wdowia już od lipca! Sprawdź, kto dostanie dwa świadczenia - mamy wyliczenia

Renta wdowia już od lipca! Sprawdź, kto dostanie dwa świadczenia - mamy wyliczenia

Parkrun Bydgoszcz, czyli pięć kilometrów parkowymi ścieżkami. Zobaczcie zdjęcia

Parkrun Bydgoszcz, czyli pięć kilometrów parkowymi ścieżkami. Zobaczcie zdjęcia

Zobacz również

Tłumy bydgoszczan na wiecu Rafała Trzaskowskiego. Stary Rynek wypełnił się po brzegi

Tłumy bydgoszczan na wiecu Rafała Trzaskowskiego. Stary Rynek wypełnił się po brzegi

Parkrun Bydgoszcz, czyli pięć kilometrów parkowymi ścieżkami. Zobaczcie zdjęcia

Parkrun Bydgoszcz, czyli pięć kilometrów parkowymi ścieżkami. Zobaczcie zdjęcia