Ananasy rosną m.in. na Hawajach, w Tajlandii, Filipinach, Chinach, Brazylii i Meksyku. Mają nie tylko walory smakowe, ale także korzystnie wpływają na organizm dzięki zawartości witamin oraz enzymów. Zobacz w galerii zalety spożywania ananasów.
Ananas – jak przechowywać?
Ananas możemy przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden lub dwa dni. Następnie wkładamy do pojemnika w całości lub pociętego i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie pięć dni.
Jak najlepiej spożywać ananasa?
- na surowo
- w formie soku
- jako dodatek do deserów, ciast
- jako składnik sałatki lub surówki
Ananas jest lekkostrawny. W 100 g świeżego owocu jest około 50 kcal. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, więc diabetycy nie mogą go spożywać za dużo.
Ananasa nie powinny jeść:
- osoby uczulone
- osoby mające problemy z wątrobą lub nerkami
- osoby cierpiące na wrzody żołądka oraz dwunastnicy
- osoby zmagające się z nadkrwistością
- osoby przyjmujące niektóre leki (przeciwzakrzepowe, niektóre antybiotyki i preparaty na uspokojenie)
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.6/images/video_restrictions/0.webp)
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno niewidziany Globisz pojawił się publicznie. Tak wygląda dekadę po udarze
- Pokazali, jak Zawodnik pręży się w basenie. Tego widoku nie da się wymazać z pamięci
- Co za forma! Tuchlińska tuż po porodzie wbiła się w mini. Wojciechowski będzie dumny
- Marta Manowska już się nie ukrywa. Te zdjęcia w bikini wywołają lawinę gratulacji