
Dzięki zawartości fermentowanych produktów mlecznych maślanka poprawia zdrowie jamy ustnej. Składniki te działają przeciwzapalnie na komórki skóry w jamie ustnej, co przekłada się na zmniejszenie stanów zapalnych przyzębia. Po maślankę powinny zatem sięgnąć osoby cierpiące na zapalenia jamy ustnej powstałe wskutek radioterapii czy chemioterapii.
Kto nie powinien pić maślanki? >>>

Kto nie powinien pić maślanki?
► Maślanka może zawierać duże ilości sodu, a ten pierwiastek wpływa na wzrost ciśnienia krwi. Jeśli jesteś osobą wrażliwą na sól, sprawdź na etykiecie zawartość sodu w maślance.
► W maślance znajduje się laktoza, to naturalny cukier, który często jest nie tolerowany przez osoby dorosłe. Nietolerancja laktozy objawia się bólem brzucha, wzdęciami, gazami i biegunką.
► Maślanki nie powinny pić również osoby, u których występuje alergia na mleko. Jeśli zauważyłeś u siebie takie objawy po wypiciu mleka, jak pokrzywka, ból brzucha, nudności, świszczący oddech, zrezygnuj z picia maślanki.