
Maślanka jest niskokaloryczna - 100 gramów ma 45 kcal i tylko 1,5% tłuszczu. Maślanka jest produktem lekkostrawnym, dobrze odkwaszającym organizm, ponieważ zawiera kwas mlekowy (w ilości około 0,6 proc.), a ten pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Dzięki temu maślanka reguluje i ułatwia procesy trawienne, poprawia pracę jelit i mikroflorę dobroczynnych bakterii jelitowych oraz zapobiega zaparciom. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych jelita.
Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma maślanka, kto powinien włączyć ja do diety, a kto i dlaczego powinien z niej zrezygnować. Wyjaśniamy na slajdach w naszej galerii. Kliknij w strzałkę obok zdjęcia lub przesuń je gestem >>>

Maślanka jest dobra na stres i napięcie nerwowe - ten napój to także dobre źródło witaminy B, która odpowiada w ludzkim organizmie za prawidłowe działanie centralnego układu nerwowego i przemiany energetyczne. Maślanka poprawia pracę mózgu, wspomaga koncentrację i wpływa na poprawę pamięci - to dzięki zawartej w niej lecytynie.

Picie maślanki wspomaga także pracę wątroby, trawienie tłuszczów, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, spowalnia starzenie się komórek organizmu, a prowadzone ostatnio badania udowadniają, że regularne picie maślanki może wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
>>>

Maślanka jest dobrym źródłem witamin K2, D, fosforu i wapnia - jedna szklanka maślanki pokrywa 20 procent dziennego zapotrzebowania na wapń, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu krwionośnego i zapobiega osteoporozie.
>>>