
Burak to niskokaloryczne warzywo bogate w potas, cynk, magnez, fosfor, żelazo, rubid i cez. W składzie buraka znajdziemy witaminy z grupy B oraz A, C, E, K. Ponadto burak jest źródłem błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, flawonaidów, antocyjanów i barwników mających działanie antyrakowe: choliny i betainy.
Jak działają buraki i kto powinien je stosować w diecie, a kto unikać? Sprawdź >>>

Dzięki dużej zawartości witamin, buraki pomagają zwalczać stany zapalne i infekcje. Są doskonałym warzywem, które winno być serwowane w trakcie przeziębienia. Dzięki zawartości witaminy B1 buraki poprawiają działanie układu krwionośnego i mięśniowego oraz wzmacniają pamięć i działają przeciwmiażdżycowo.
>>>

W burakach znajdują się kwasy organiczne (jabłkowy, szczawianowy, winny czy cytrynowy), które wykazują działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Sok z buraka sprawdzi się przy uporczywym kaszlu (suchym i mokrym) - to dzięki betaninie, znajdującej się w składzie tego warzywa. Dietetycy podkreślają, że regularne picie soku z buraka spowalnia procesy starzenia się organizmu.
>>>

Włączenie do codziennej diety buraka pomaga wyrównać gospodarkę wodną organizmu. Burak pomaga w kontroli wagi i powinien być stosowany przez osoby walczące z otyłością i nadwagą (to dzięki dużej ilości błonnika w jego składzie), pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zwalcza uczucie zgagi. Duża zawartość wapnia wzmacnia kości i zęby.
>>>