Internetowa premiera filmu „Siła KobieTY”. Zobacz reportaż.
***
Na początek kilka zdań o samej roślinie.
Pigwa to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji: Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, południowo-wschodniej Arabii, Azji Mniejszej, ale rozprzestrzeniła się i na Europę Południową, gdzie została prawdopodobnie sprowadzona.
Rozróżnienie pigwa a pigwowiec
Czasami pigwowiec i jego owoce bywają mylnie nazywane pigwą. I choć obie rośliny mają wiele podobnych właściwości, to jednak to inne rośliny (owoc pigwowca jest dużo mniejszy, pigwa natomiast z wyglądu przypomina najbardziej pokrzywioną gruszkę lub jabłko, obłędnie pachnie i ma skórę pokrytą meszkiem - fachowo zwanym kutnerem) i my tutaj skupiamy się na dobroczynnym wpływie pigwy na nasze zdrowie.
To dzieje się z organizmem, gdy spożywamy przetwory z pigwy - lista
Co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy spożywamy pigwę? Zobacz szczegóły w poniższej galerii.
Pigwę możemy łączyć w naszych przetworach z innymi owocami. Nadają im kwaskowego smaku, wyrazistości i ciut gorzkiego smaku, dlatego najlepiej nadają się do innych bardzo słodkich, bardziej mdłych w smaku owoców.
Owoców pigwy nie poleca się spożywać surowych. Są twarde, kwaśne i mało soczyste.
A zatem w jakiej formie spożywać pigwę?
Jak korzystać z pigwy? Możemy możemy zrobić lub kupić konfitury z pigwy, pić herbatki z pigwy lub z dodatkiem pigwy. Z pigwy można zrobić także sok, syrop, dżemy oraz nalewkę. W przypadku tej ostatniej jednak pamiętajmy, że poza dobrodziejstwami, jakie w niej niesie pigwa, ma też skutki uboczne związane z zawartością alkoholu.
