
Cukier
Roczna norma spożycia cukru to około 20 kg. Polacy średnio jedzą go ponad 2 razy więcej. A to właśnie cukier prowadzi do otyłości i problemów z sercem i układem krwionośnym. Cukrzyca, zawały serca i udary mózgu to tylko niektóre z negatywnych skutków "przecukrzonej" diety.

Przetworzone mięso
Parówki, kiełbasy, kabanosy goszczą w wielu domach. Jak wykazują badania, Polacy jedzą średnio nawet 20 kg przetworzonego mięsa rocznie. A to właśnie taka żywność bogata jest w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, co bardzo niekorzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Przetworzone mięso zawiera także dużo więcej soli i innych substancji, które mają przedłużyć przydatność go do spożycia. To wszystko zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zawału serca czy udaru.

Sól
Sól nadal dodawana jest do wielu potraw i produktów. W małych ilościach nie szkodzi - bez konsekwencji można spożywać do 5 gramów soli dziennie. Problem w tym, że Polacy jedzą ją w ogromnych liściach, przekraczających nawet kilkukrotnie dzienny limit.
Nadużywanie spożycia soli może powodować nadciśnienie tętnicze i prowadzić do zawałów serca czy udarów.

Napoje energetyczne
Z picia "energetyków" koniecznie powinien zrezygnować każdy, nawet jeśli nie ma żadnych problemów z sercem. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są zawarte w tych napojach substancje słodzące, guarana, tauryna i kofeina.