
Osoby, u których zdiagnozowano choroby układu sercowo-naczyniowego, powinny w szczególności dbać o prawidłową dietę. Spożywanie niektórych popularnych potraw czy składników może tylko pogłębić problemy z sercem. Zobacz czego unikać, by dbać o kondycję serca >>>>

Fast food
Fast foody łączą wiele substancji, źle wpływających na zdrowie i kondycję serca: sól, masę tłuszczów i węglowodanów, a także konserwanty. Dieta oparta na takiej żywności prowadzi do otyłości, nadciśnienia, miażdżycy. Osoby z chorobami układu sercowego powinny zrezygnować z fast foodów.

Żywność smażona w głębokim tłuszczu
Nie tylko frytki, ale także m.in. krążki cebulowe, pączki czy skrzydełka z kurczaka - często smażone są w głębokim tłuszczu. Takiej żywności osoby dbające o serce absolutnie muszą unikać. Taki sposób przygotowania posiłku mocno zwiększa jego kaloryczność, a także zawartość tzw. tłuszczy trans, które podwyższają stężenie cholesterolu LDL i zwiększają ryzyko wielu poważnych chorób.

Alkohol
Zrezygnowanie z alkoholu zdecydowanie korzystnie wpłynie na nasze serce. U osób, które regularnie spożywają alkohol, ryzyko wystąpienia udaru jest ponad 1,5 razy większe. Nadużywanie alkoholu przyczynia się też m.in. do nadciśnienia tętniczego.