Naukowcy podkreślają, że dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5-6 g na dobę, czyli jednej płaskiej łyżeczki od herbaty. Jak wskazują różne badania, większość z nas spożywa 2-3 razy więcej soli niż jest to zalecane.
Sól kuchenna, dodawana często do potraw, nie jest jedynym źródłem sodu w naszych codziennych posiłkach. Należy pamiętać, że sól występuje również w wielu produktach, przede wszystkim przetworzonych, m.in. w wędlinach, serach, pieczywie, słodyczach, mieszankach przypraw czy sosach.
Jak zmniejszyć spożycie soli?
Ważne, abyśmy starali się kontrolować nasze dzienne zużycie soli. Przede wszystkim należy unikać dosalania potraw oraz kupowania mieszanek przyprawowych, zawierających duże ilości soli. W miarę możliwości zalecane jest kupowanie produktów świeżych i ograniczenie spożycia produktów przetworzonych. Sól można również zastąpić przyprawami, m. in. ziołami, majerankiem, bazylią czy tymiankiem.
Korzystne jest także włączenie do menu produktów bogatych w potas, który jest antagonistą sodu. Dlatego zaleca się spożywanie bananów, brzoskwini, pomidorów, szpinaku i ziemniaków.
W galerii poniżej przedstawiamy, jakie mogą być konsekwencje regularnego spożywania zbyt dużej ilości soli. Zobacz, co dzieje się z organizmem, gdy jesz zbyt dużo soli.
