
Porzeczki mają wiele pozytywnych właściwości. Jeśli nie ma przeciwskazań, warto jest włączyć je do codziennej diety i pielęgnacji. Uczulenie na porzeczki nie występuje często, ale u alergików może objawiać się świądem jamy ustnej i problemami z połykanie.
Zobacz, kto powinien jeść porzeczki, a kto powinien na nie uważać. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii!

Najzdrowszymi porzeczkami ze wszystkich są czarne. Zawierają aż 181 mg witaminy C na 100 gram. To znacznie więcej niż mają cytrusy. Taka ilość to ponad dwa razy więcej niż nasze zapotrzebowanie na tą witaminę. Dzięki temu podnoszą odporność, łagodzą objawy przeziębienia, grypy, anginy. Warto je spożywać również przy infekcjach dróg moczowych ze względu na działanie moczopędne.

Owoce te zawierają flawonoidy, które hamują tworzenie toksycznych związków chemicznych, odpowiedzialnych za choroby nowotworowe.

Pozytywnie wpływają na ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają miażdżycy. Spożywanie ich pomaga obniżyć zły poziom cholesterolu, oczyścić organizm z wirusów, bakterii i wolnych rodników.