
Czosnek zmniejsza ryzyko występowania zawałów i udarów. Ma właściwości przeciwzakrzepowe, czyli zmniejsza lepkość krwi. Rozkurcza naczynia krwionośne, dzięki czemu ryzyko zawału i udaru jest mniejsze.

Czosnek obniża ciśnienie krwi, hamując enzym ACE, który odpowiedzialny jest za regulację krwi. Dotyczy to zwłaszcza osób ze stwierdzoną miażdżycą naczyń wieńcowych, które już przebyły jeden zawał.

Czosnek zmniejsza ryzyko nowotworu: okrężnicy, jamy ustnej, przełyku, jelita grubego, jajników, żołądka, prostaty, nerek. Organiczne związki siarki obecne w roślinie aktywnie zwalczają komórki nowotworowe mózgu i zapobiegają wzrostowi tego guza.

Czosnek działa na nas odmładzająco, gdyż antyutleniacze w nim zawarte zwalczają wolne rodniki i zapobiegają powstawaniu nowych. Dzięki temu spowalnia proces starzenia się nie tylko skóry, ale i całego organizmu.