
Czosnek jest niezbędnym dodatkiem do wielu potraw. Znajdziemy go praktycznie w każdej kuchni. Używając go nadajemy daniom smaku, a jednocześnie dostarczamy do organizmu niezbędne wartości. Od wielu lat używamy go przy przeziębieniu czy grypie. W dzieciństwie mamy podawały nam go z mlekiem i miodem, by szybciej uporać się z chorobą. Oprócz tego wpływa również na inne schorzenia.

W naszej galerii dowiesz się, jakie właściwości ma czosnek ▶▶

Pierwszą z właściwości, z jaką kojarzy nam się czosnek, jest wzmocnienie odporności. Zawiera związki, które chronią nasz układ immunologiczny przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ten naturalny prebiotyk odpowiada również za stymulację namnażania się bakterii probiotycznych, co prowadzi do wzmocnienia naszego układu odpornościowego.

Czosnek, oprócz wspierania odporności, wpływa również na oczyszczanie wątroby. Związki w nim zawarte oczyszczają nasz organizm z toksyn, dzięki aktywacji enzymów wątrobowych. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość spożywania czosnku - może przynieść odwrotne efekty.