Tłusty czwartek 2020. Kiedy?
Tłusty czwartek to dla wielu bardzo wyczekiwany dzień, można się wtedy bez zbędnych wyrzutów sumienia objadać pysznymi pączkami i faworkami. W sklepach są ogromne kolejki, dlatego warto spróbować przyrządzić pyszne pączki w domu.
W 2020 roku Tłusty Czwartek wypada 20 lutego.
WARTO ZAPAMIĘTAĆ: Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim zawsze przypada na ostatni czwartek przed wielkim postem, jest zatem świętem ruchomym. W tym roku tłusty czwartek przypada na 20 lutego. Święto to przypada zawsze w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Początki tradycji tłustego czwartku sięgają czasów pogaństwa. Niegdyś był to dzień, w którym hucznie żegnano zimę i świętowano nadejście wiosny.
Tłusty Czwartek. Skąd tradycja?
Tradycja tłustego czwartku nakazuje, żeby przed zbliżającym się Wielkim Postem najeść się tłusto i do syta. A właśnie tłuste i syte są pączki. Z tej okazji biesiadowano bez umiaru, zajadając się tłustymi potrawami, przede wszystkim mięsnymi oraz pijąc wino, do którego podawano pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i faszerowane boczkiem lub słoniną.
W Tłusty Czwartek kiedyś nie jadano słodkich pączków
W mniej zamożnych domostwach pączków nie smażono w głębokim tłuszczu, gdyż nie było go pod dostatkiem. „Pampuchy” wypiekano zatem w piecu chlebowym albo smażono na blasze. Gotowe ciasto serwowano ze skwarkami. Ciastka serwowane w tłusty czwartek powinny być pulchne i mieć jasną obwódkę, która świadczy o tym, że tłuszcz, na którym je usmażono, był świeży.
Przepis na pączki Magdy Gessler
Pączki z ulubionym nadzieniem kocha chyba każdy. Niestety kolejki w sklepach w tłusty czwartek są ogromne, dlatego warto przygotować pączki samodzielnie. Chociaż jest to zadanie bardzo czasochłonne, to nie ma większej satysfakcji niż przepyszne pączki. Sprawdź, przepis Magdy Gessler na pączki!
Składniki:
- mąka szymanowska ok. 2 kg
- cukier 300 g
- jajka 30 sztuk
- masło 500 g
- mleko 500 ml
- cukier waniliowy z prawdziwej wanilii 2 opakowania
- sól 0,5 łyżeczki do kawy
- świeże drożdże 100 g
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
- smalec 2,5 kg
- domowy lukier (patrz: porady)500 g
- skórki pomarańczowe kandyzowane 100 g
Sposób przygotowania:
- Do mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże, podgrzewać mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 st. C) wsypać szklankę mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Z 20 jaj oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzewać mieszając trzepaczką rózgową do temp. ok. 30-35 st. C.
- Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi objętość wymieszać go w dużej misce z masą jajeczną. Wsypać 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszać rękoma. Wyrabiać, podsypując mąką, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i przestanie kleić się do rąk. Na koniec dodać roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza można zużyć od 1,2 do 1,7 kg mąki.
- Wyrobione ciasto przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia dwukrotnie krótko wyrobić ciasto rękoma.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Każdy spłaszczyć. Na środek włożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zlepić je jak sakiewkę. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
- W rondlu rozgrzać smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, kiedy przestygną polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
