Dżemy – smaczne, ale czy zdrowe?
Wiele osób sądzi, że dżemy czy marmolady są zdrowe, ponieważ są robione z owoców, takich jak truskawki, wiśnie, śliwki, czy jagody. Jest w tym trochę prawdy – te produkty mają w sobie różne witaminy i minerały, a przy tym sporo błonnika i antyoksydantów. Nawet jeśli część z nich utracimy w trakcie gotowania i pasteryzacji to nadal część cennych składników zostanie. Problemem są jednak słodzidła. Sklepowe przetwory zawierają często więcej słodzików niż samych owoców, a i do domowych przetworów dodaje się cukru w dużej ilości, by zniwelować kwaśność owoców, takich jak wiśnie, czy jagody. Czy jest zdrowsza i smaczniejsza alternatywa?
Kardamon i miód w przetworach
Okazuje się, że są dwa wspaniałe rozwiązania dotyczące robienia domowych przetworów. Pierwszy z nich to kardamon. Ma on słodko-kwaśny, lekko pikantny smak. Jego sekretna moc to wytrącanie kwasowości z owoców i nadawanie dżemom lekkiego, odświeżającego aromatu. Co więcej, kardamon działa detoksykująco, przyspiesza trawienie i przemianę materii, odświeża też oddech.
Druga opcja to słodzenie przetworów naturalnym miodem. Miód ma działanie łagodzące, antybakteryjne, kojące w przeziębieniach i grypie, nawilżające i osłonowe. Wzmocni odporność, jest polecany przy zapaleniu gardła. Sprawi, że dżem będzie słodki, ale zdrowy.
Trick na smaczny i słodki dżem
Jak przygotować dżemy z kardamonem i miodem? Do których owoców sprawdzą się najlepiej? Jakie proporcje są optymalne? Szczegółowe odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszej galerii.
