
Dżem – domowe przetwory
Domowe przetwory mogą być słodkie bez dodatku cukru. Czym go zastąpić? Szczegóły na kolejnych slajdach.

Dżem i miód
Miód to zdrowa alternatywa dla cukru. Najlepszy będzie miód naturalny o neutralnym smaku np. lipowy lub wielokwiatowy, choć ciekawą opcją są też miody z dodatkiem liofilizowanych owoców, które podbiją smak domowych przetworów.

Dżem i miód – praktyczne wskazówki część 1.
1. Dżem z miodem może być bardziej płynny niż ten z cukrem. Rozwiązaniem jest dłuższe gotowanie owoców lub dodanie odrobiny pektyny owocowej – naturalnego zagęstnika. 2. Pamiętajmy, by miód dodawać na koniec gotowania, tak by zachował swoje cenne właściwości.

Dżem i miód – praktyczne wskazówki część 2
1. Miód dobrze komponuje się z każdym owocem, jednak szczególnie dobrze smakują z nim jabłka, gruszki, owoce jagodowe oraz mango. 2. Na kilogram owoców dajemy 200-400 g miodu, w zależności od tego jaką słodycz chcemy uzyskać.