
Należy pamiętać, by do wszystkiego podchodzić ze zdrowym rozsądkiem, gdyż spożywanie alkoholu w dużych ilościach prowadzi do pogorszenia się stanu naszej skóry. Oprócz pojawiającego się trądziku i wyprysków, na cerze zaczniemy zauważać zaczerwienienia, pękające naczynka, zmarszczki i bruzdy. Pod oczami zaczną pojawiać się cenie i worki.

Cukier i sztuczne słodziki zawarte są w wielu produktach. Znajdują się m.in. w napojach, gotowych zupach, sosach i jogurtach. Prowadzi to do powstawania trądziku, gdyż wpływają one na naszą gospodarkę hormonalną. Spożywając je w dużych ilościach doprowadzamy do szybszego starzenia się skóry. Staje się ona mniej elastyczna i traci witalność.

Tłuste i przetworzone mięso negatywnie wpływa na naszą cerę. Jego nadmiar produkuje hormony, które odpowiedzialne są za zmiany trądzikowe. Dla osób z problemami skórnymi, najlepszym wyborem będzie chude mięso, zawierające małą ilość tłuszczu, np. drobiowe – gotowane na parze lub pieczone.

Parówka i boczek, to produkty zawierające dużą ilość azotanów. Powodują powstawanie zmarszczek i stany zapalne. Sól, która używana jest do ich konserwowania, wysusza naszą skórę.