
Wypieki, takie jak np. drożdżówki, zawierają w sobie zboża z wysokiego przemiału. Nie dostarcza ono odpowiednich wartości odżywczych i błonnika. W ich składzie znajdują się cukry proste, które niszczą elastynę i kolagen. Spożywanie wypieków słodkich i słonych prowadzi do gorszego funkcjonowania gruczołów łojowych.

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym również źle działają na skórę. Jedzenie w nadmiarze ziemniaków, białego chleba czy białego makaronu może prowadzić do pojawienia się wyprysków i starzenia się skóry. Takie produkty przyczyniają się do podwyższenia poziomu we krwi, co prowadzi do niszczenia kolagenu i elastyny, odpowiedzialnych za zapewnienie skórze młodego wyglądu.

Pikantne przyprawy zawierają w sobie składniki, które podwyższają poziom insuliny w organizmie. Powoduje ona wzrost poziomu glukozy, a co za tym idzie - nasilenie się trądziku. Spożywanie ostrego jedzenia wpływa również na większą potliwość, co jest negatywne dla naszej skóry.

Jedzenie czekolady sprawia nam dużą przyjemność, jednak spożywanie jej w nadmiarze prowadzi do negatywnych skutków. Zawarty w niej cukier niszczy kolagen, co może być przyczyną powstawania trądziku.