
Witamina K1
Witamina K bierze udział w powstawaniu tkanki kostnej i utrzymaniu prawidłowej mineralizacji kości. Jest również odpowiedzialna za krzepnięcie krwi. Do produktów, w których znajduje się witamina K zaliczamy:
• brukselkę,
• wątrobę wieprzową,
• szpinak,
• sałatę,
• zieloną herbatę.

Witamina B1
Witamina B1 wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej będzie nam sobie poradzić z osłabieniem, zmęczeniem, depresją czy zaburzeniami pamięci. By dostarczyć witaminę B1 do organizmy, powinniśmy spożywać:
• pistacje,
• wieprzowinę,
• ziarna słonecznika,
• orzechy archideowe,
• zielony groszek.

Witamina B2
Witamina B2 bierze udział w przemianach aminokwasów. Odpowiada za prawidłowy metabolizm węglowodanów oraz wspiera wątrobę. Dostarczymy ją dzięki:
• migdałom,
• wołowinie,
• serze,
• tłustym rybom,
• wątrobie wołowej.

Witamina A
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Tym samym zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Jest też odpowiedzialna za proces prawidłowego widzenia. Znajdziemy ją w:
• Wątróbce wieprzowej,
• wątróbce wołowej,
• wątróbce kurczaka,
• wątrobie cielęcej,
• oleju z wątroby halibuta,
• oleju z wątroby dorsza.