
Grejpfrut to bardzo niskokaloryczne przekąska. Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu wolniej uwalnia cukier do krwiobiegu. Jest źródłem witaminy C - połówka grejpfruta wypełnia jej zapotrzebowanie w 65%.

Grejpfrut pobudza spalanie tłuszczów i przemianę materii. dzięki temu ma właściwości odchudzające. Oprócz tego zawiera pektynę, która poprawia pracę jelit, pomaga usunąć toksyny z organizmu oraz reguluje gospodarkę tłuszczową i węglowodanową.

Grejpfrut jest źródłem magnezu, wapnia, kwasu foliowego, żelaza, cynku, witamin z grupy B, potasu i fluoru. Spożycie owocu zmniejsza tkankę tłuszczową oraz ciśnienie krwi.

Kiwi również zawiera niski indeks glikemiczny i dlatego wolniej uwalnia cukier we krwi. Owoc dostarcza błonnik do organizmu i jest źródłem wielu witamin i minerałów, m.in:
• sodu
• cynku
• wapnia
• fosforu
• witaminy C i B6
• żelaza