9 z 17

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Znajdujący się w jabłku potas odgrywa niezwykle istotną rolę dla naszego zdrowia. Spożywanie jabłek reguluje poziom cholesterolu oraz zabezpiecza nas przed miażdżycą oraz zawałem serca i udarem mózgu.
10 z 17

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Dietetycy zalecają spożywanie jabłek osobom odchudzającym się. Ze względu na niską kaloryczność, jabłka powinny zostać włączone do diety osób, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Zawarty w jabłku błonnik daje nam poczucie sytości.
11 z 17

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jabłka są również źródłem pektyn, które oczyszczają organizm z toksyn.
12 z 17

fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Witamina K zawarta w tym owocu poprawia krzepliwość krwi.