Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów. Główny Inspektorat Sanitarny przed rozpoczęciem sezonu zwraca po raz kolejny uwagę, by przy zbieraniu grzybów zachować ostrożność. Osoby, które wybierają się na grzybobranie powinny przestrzegać "dekalogu grzybiarza". Jeśli będziesz stosować się do poniższych rad, unikniesz kłopotów.
Dekalog grzybiarza
- Nie zbieraj grzybów jeśli ich nie znasz.
- Do koszyka wkładaj te grzyby, co do których jesteś pewien.
- Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe – z ,,siateczką’’.
- Nie korzystaj z foliowych reklamówek.
- Nie wyrywaj grzybni, wyrosną na niej nowe.
- Nie rozkopuj ściółki – nie niszcz grzybni.
- Unikaj grzybów zbyt małych – trudno rozpoznać czy są blaszkowe, czy nie!
- Nie podawaj grzybów małym dzieciom!
- Nie przyjmuj rad od przygodnych grzybiarzy i nie kupuj grzybów z nieznanego źródła!
- Nie identyfikuj grzybów próbując ich!
Te osoby nie powinny jeść grzybów
GIS zwraca uwagę, że jest grupa osób, które nie powinny w ogóle jeść grzybów. Powód? Grzyby zawierają dużo substancji chitynowych co powoduje, że są ciężkostrawne. Główny Inspektorat Sanitarny nie zaleca jedzenia grzybów:
- kobietom w ciąży i karmiącym
- dzieciom
- osobom starszym
- osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego
POLECAMY
Barszcz Sosnowskiego w Polsce [mapa, zdjęcia]. Oparzenia - j...
Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 2 odcinek 26

Wideo