
Również osoby z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym powinny poważnie pomyśleć o ograniczeniu spożywania chleba, w szczególności pieczywa jasnego.
Wiele dostepnych na rynku rodzajów chleba są bogate w rafinowany cukier, co zagraża zdrowiu osobom z nieuregulowanym poziomem cukru we krwi.

A jaki rodzaj pieczywa jest najzdrowszy? Wybierając chleb najbezpieczniejszy będzie ten, którego skład jest najuboższy.
Osobom z przeciwskazaniami medycznymi zalecany jest chleb żytni na zakwasie lub razowy.

Czy warto całkowicie wyeliminować chleb z diety? Co się stanie z naszym organizmem, gdy przestaniemy jeść chleb?
Przyjęło się przekonanie, że całkowite zrezygnowanie może przynieść negatywne skutki dla naszego organizmu. Nic bardziej mylnego! Jak zachęcają specjaliści - dieta bez chleba może przynieść więcej korzyści dla naszego zdrowia.

Chleb, szczególnie ten jasny, to podstawowy składnik diety wielu Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego śniadania i kolacji. Często jest także dodatkiem do zup i innych potraw.
Niestety, jak alarmują specjaliści, coraz więcej badań pokazuje, że chleb może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób przewlekłych czy powodować chwilowe niedogodności. Te sygnały powinni wzbudzić niepokój!