To się dzieje z organizmem, gdy jemy chleb
Chleb, szczególnie ten jasny, to podstawowy składnik diety wielu Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego śniadania i kolacji. Często jest także dodatkiem do zup i innych potraw. Niestety, jak alarmują specjaliści, coraz więcej badań pokazuje, że chleb może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób przewlekłych czy powodować chwilowe niedogodności. Te sygnały powinni wzbudzić niepokój!
Spożywanie chleba nawet w umiarkowanych ilościach może być przyczyną rozmaitych problemów zdrowotnych. Jak się okazuje, pieczywa powinny unikać nie tylko osoby, które mają problemy z tolerancją glutenu. Również osoby z nadciśnieniem powinny wykluczyć chleb ze swojej diety. Według badań przeprowadzonych w Meksyku w 2018 roku, nawet jedna porcja jasnego pieczywa tygodniowo wiązała się ryzykiem podwyższonego ciśnienia.
Przeczyta także: Te rasy psów są najmądrzejsze. Sprawdzili to Amerykańscy naukowcy
Te osoby powinny unikać pieczywa. One może być przyczyną wielu chorób i schorzeń
Nadciśnienie, problemy z żołądkiem i jelitami, nietolerancja glutenu - te i inne choroby nie są zwolennikiem chleba w diecie. Zobacz w poniższej galerii, jakie są skutki jedzenia pieczywa dla naszego organizmu!
Otwarcie Ośrodka Zdrowia w Rybnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?