
Z czym nie łączyć ziemniaków?
Specjaliści i dietetycy są pewni, że łączenie ziemniaków z niektórymi produktami powoduje wzmożone procesy gnilne w jelitach, co jest bardzo niezdrowe dla organizmu. Objawy to: uczucie ciężkości i przepełnienia w żołądku, zgaga, odbijanie, wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu.
Ziemniaków lepiej nie łączyć z:
- mięsem o dużej zawartości tłuszczu (jak kotlet schabowy czy mielony wieprzowy);
- z tłustymi, ciężkimi sosami (także warzywnymi);
- z masłem czy skwarkami.

Tak przechowywać ziemniaki
Aby zminimalizować proces kiełkowania ziemniaków, który również może świadczyć o wysokim poziomie solaniny, należy odpowiednio przechowywać te warzywa. Ziemniaki powinny być przechowywane w chłodnym i zaciemnionym miejscu, takim jak spiżarnia lub piwnica. Powinny też mieć zapewnioną stałą cyrkulację powietrza. Ziemniaków zdecydowanie nie należy przechowywać w plastikowych workach. Lepszym wyborem będą kosze lub skrzynki.

Takie ziemniaki są najzdrowsze
Najzdrowsze są ziemniaki gotowane - w wodzie lub na parze. Ziemniaki smażone - frytki, placki ziemniaczane, zasmażane ziemniaczki - nie tylko są niezdrowe, ale też powodują przyrost wagi, zawierają składniki rakotwórcze i obciążają układ krwionośny.