5 z 19

fot. pixabay.com
Truskawki to źródło wielu witamin, m.in. witamin z grupy B, witaminy A, E, PP, a także żelaza, fosforu, magnezu i manganu.
6 z 19

fot. pixabay.com
Jedną z witamin, której truskawki mają w sobie najwięcej, jest witamina C. W 100 gramach owoców znajduje się aż 66 mg witaminy C, czyli zgodnie z normami - pokrywają większość dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
7 z 19

fot. pixabay.com
Do właściwości truskawek należy również to, iż pomagają w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie. W takich przypadkach powinno się je jeść przed posiłkiem.
8 z 19

fot. pixabay.com
Truskawki zawierają także flawonoidy, takie jak katechiny, antocyjany, kwercetyna oraz kemferol. Te substancje odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu.