
Truskawki poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę.

Uwaga! Nie każdy jednak może jeść truskawki, ponieważ mogą również silnie uczulić zarówno dzieci jak i dorosłych. Dlatego jeśli występują u Ciebie niepokojące dolegliwości po zjedzeniu truskawek, najlepiej skonsultuj to z lekarze.

Czereśnie - to właśnie o ich właściwościach dowiecie się teraz. Podobnie jak truskawki, zawierają bardzo mało kalorii. W 100 g owoców znajduje się jedynie 63 kcal. Wszystko dzięki temu, że składają się w 80% z wody.

Czereśnie mają w sobie witaminy z grupy B, B1, B2, B6, a także witamina C i E. Dodatkowo czereśnie są bogatym źródłem karotenu, sodu, potasu, wapnia, fosforu oraz niewielkiej ilości żelaza. Polecane są osobom, które mają problemy z sercem, a także reumatykom.